Da, to sam ja – Maša Stokić

SMEDEREVO, 9. avgust 2020 – Maša Stokić ima 11 godina, učenica je Osnovne škole „Dimitrije Davidović“ u Smederevu. Oodličan je đak, kako sama kaže, sa prosekom ocena 5.0. Mada je i ovo za svaku hvalu, to ipak nije ono što ju je preporučilo da bude junakinja današnjeg izdanja serijala „Da, to sam ja“. Maša je, naime, golman. Fudbalski. I to kakav.  Na nedavnom održanom takmičenju za Kup Dragan Mance proglašena je za najboljeg golmana i na prečac, s obzirom da je sve prenošeno na televiziji,  stekla slavu širom Srbije. Jer, povrh svega, Maša brani u muškoj ekipi.

– Jeste, igram sa dečacima, u „Petliću“ nema ženske selekcije, pa ne mogu da biram. Tata me je doveo u „Petlić“, od prvog razreda sam krenula da treniram. A golman sam postala tako što smo na jednom turniru igrali protiv Crvene zvezde, nismo imali golmana i dogovorili smo se da se smenjujemo na golu. Međutim, kada sam ja stala da branim, to mi je baš išlo, svi su bili oduševljeni, i moji roditelji, treneri, publika… Onda sam odlučila da od tada na dalje budem golman – objašnjava Maša kako je za svoje mesto u fudbalu odabrala poziciju među stativama.

Kaže i da su dečaci i ovakvi i onakvi, ima među njima džentlmena, ali i onih koji bi da daju gol po svaku cenu. O tome kako je igrati sa dečacima, i protiv dečaka, mogla je da čuje i od starije sestre, koja je donedavno takođe bila u „Petliću“. Sara Stokić ima 15 godina i reprezentativka je Srbije u uzrastu do 17 godina. Pošto je završila osnovnu školu, prešla je u Beograd, gde će ići u gimnaziju, a igraće za superligaša Zemun.

Mašin do sada najveći uspeh je to što je proglašena za najboljeg golmana na Kupu Dragana Mance, kada se njen „Petlić“, u uzrastu do 10 godina, plasirao u finale. U polufinalu je u penal seriji odbranila jedanaesterac vršnjacima iz Partizana i svom timu obezbedila borbu za najviši plasman. U finalu su „Petlići“ izgubili od Čukaričkog, ali je Maša bila „zvezda programa“, pošto je Sport klub prenosio sve finalne utakmice, a devojčica na golu smederevske ekipe, među svim tim dečacima, nije mogla da prođe nezapaženo.

Trenutno se Maša sa klubom nalazi na Zlatiboru, u fudbalskom kampu. Pripremaju se za narednu sezonu.

– Treninzi nisu naporni, padala je i kiša ovih dana, ali nas to nije omelo. Što se treniranja tiče, biće malo komplikovanije kad počne škola, ali kada se nešto voli ništa nije teško – kaže Maša.

Zanima je i crtanje. Ispostavilo se da je i na Zlatiboru, usred priprema, našla kako i gde da se bavi crtanjem. Na Zlatiboru je i školica crtanja „Creative Mind“, pa je iskoristila priliku da se i u tome usavrši, da nešto novo nauči.

Maša trenira i gimnastiku, i u tome je, kaže, jako dobra, ranije se bavila i atletikom. Još uvek se dvoumi između gimnastike i fudbala, ali kako joj je u fudbalu krenulo…

Foto: FK Petlić, video Sport klub

Projekat „Da, to sam ja – promocija uspeha dece i mladih u Smederevu“ sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!