Site icon podunavlje.info

Ledolomci „Čakor i „Vučevo“, posle godina propadanja, sklonjeni sa Dunava

NOVI SAD, 8. avgust 2020 – „Grad Novi Sad obaveštava građane da su danas, 8.8.2020. godine, brodovi Čakor i Vučevo odvučeni na za to određenu lokaciju. Grad Novi Sad izražava veliku zahvalnost Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na hitnim i brzim reakcijama u cilјu sprečavanja nastanka bilo kakvih štetnih posledica po građane Novog Sada i Grad Novi Sad“ – ovako glasi deo današnje objave na zvaničnoj Internet prezentaciji Grada Novog Sada. „Hitna i brza reakcija“ je usledila nakon što su ova dva broda na vezu na Dunavskom keju godinama propadala, a od maja su postali i ekološka pretnja. Na to su mesecima upozoravali iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije, pisalo se na društvenim mrežama, tekstove su objavljivani na raznim sajtovima i portalima, uključujući i našu malenkost – podunavlje.info. I, eto, tri meseca kasnije, stigla je „hitna reakcija“.

Nekada ponos Srbije i čuvari države od leda, namerno uništeni i napušteni, ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“, trunuli su na novosadskom keju ispred nekadašnje zgrade bivšeg vojvođanskog giganta u hidro transportu, opominjali su u maju iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije. Jer, tada su počeli da tonu, videlo se da je đavo odneo šalu. Iz „Čakora“ širila masna mrlja, najverovatnije nafta, zapretivši da, ono što je do tada bilo šteta i sramota, preraste u ekološku nesreću.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je takođe u maju, nakon svih pisanja, izdalo rešenje kojim se nalaže rasprema brodova ODMAH.  To „ODMAH“ je malo potrajalo, a i kad je počela „rasprema“ ni to nije baš išlo kako valja. „Voda iz mašinskog prostora se ispumpava direktno u Dunav, bez zaštitne barijere“, objavilo je Udruženje lađara, obavestivši o tome Inspekciju plovidbe, koja se  izjasnila da to ne spada u njihovu nadležnost. Stvorila se masna fleka koja se prostirala u tankom sloju i mogla se uočiti nekoliko kilometara nizvodno od mesta ispumpavanja.

Kako bilo, ledolomci su danas najzad uklonjeni, odvučeni u Stare Banovce. Šta će dalje biti s njima – ostaje da vidi. A ostaće i zabeleženo, kako je objavljeno u tekstu na pomenutom zvaničnom sajtu Novog Sada, na početku, da ne bude zabune – u prvoj rečenici objave, da je sve to učinjeno „na inicijativu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića“.

Lađari i mi ostali, očigledno, samo smo do tada svima kvarili sreću.

Foto: zvanična internet prezentacija Novog Sada novisad.rs

i

Udruženje profesionalnih lađara Srbije udruzenjeladjara.com

Exit mobile version