Očekuje se još da UNESKO proglasi rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

3. avgust 2020 – Nedavno je potpisana Deklaracija o uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, a zajednička nominacija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije, poslata je UNESCO-u još 30. septembra prošle godine. To je trebalo da bude poslednji deo slagalice za proglašenje rezervata, potvrda UNESCO-a očekivana je u junu, ali je, izgleda, kao i u mnogim drugim stvarima, i ovde korona sve poremetila.

Reke Mura, Drava i Dunav teku kroz pet zemalja i formiraju zeleni pojas dug 700 kilometara, povezujući više od 930.000 hektara jedinstvenog područja sa značajnom prirodnom i kulturnom baštinom, čineći tzv. Evropski Amazon.

Centralno i zaštitno područje rezervata biosfere proteže se na 280.000 hektara i uključuje 13 zaštićenih područja. Retke plavne šume, peščani i šljunkoviti sprudovi, rečna ostrva i mrtvaje čine jedinstveni rečni i kulturni predeo. Evropski Amazon je stanište najveće populacije orla belorepana u Evropi, sa čak 140 parova, kao i drugih ugroženih vrsta poput malih čigri, crnih roda, vidri, dabrova i jesetri, ali i važno područje za više od 250.000 migratornih ptica.

Projekat koji je započet početkom jula zasnivaće se na naučnom proučavanju riba i ptica ovog područja, ali i pomeranje rečnih sedimenata na ovom lokalitetu. Najvažniji zadatak je obnova zapuštenih staništa i ekoloških koridora.

Pored toga što predstavlja dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, gotovo 900.000 stanovnika zavisi od Mure, Drave i Dunava. Poplavna područja štite naselja od poplava i osiguravaju snabdevanje pijaćom vodom, dok izuzetni rečni predeli povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma.
Dodatna podrška upravljanju rezervatom biosfere u pet država su i projekti ukupne vrednosti 14 miliona evra, sufinansirani od strane Evropske unije, a doprinose i zaštiti prirode i razvoju čitavog područja. Prema dostupnim podacima, do sada je finansirano 111 projekata kroz sadašnje pozive Dunavskog transnacionalnog programa.

Rad na uspostavljanju rezervata biosfere “Mura-Drava-Dunav” u pet država zvanično je počeo 2011. godine, kada su ministri zaštite životne sredine svih pet zemalja potpisali deklaraciju o uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere. Hrvatska i Mađarska su 2012. zaštitile svoj rečni predeo, a slede ih Srbija (2017), Slovenija (2018) i Austrija (2019). Zajednička nominacija povezala je pet celina u jedinstveno zaštićeno područje.
Očekuje se da će projekat trajati do kraja 2022. godine.

Foto/ilustracije: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!