Mere podrške privredi važe i za firme osnovane u vreme vanrednog stanja

3. avgust 2020 – Više od 13.500 privrednih subjekata koji su osnovani od 15. marta, kada je uvedeno vanredno stanje zbog koronavirusa, moći da koriste mere podrške za smanjenje ekonomskih posledica koje je izazvala pandemija, saopšteno je danas iz Agencije za privredne registre. Od tog broja, 3.130 je privrednih društava i 10.420 je preduzetnika.

Mikro, mala i srednja preduzeća iz drugog paketa državne podrške privredi mogu da očekuju po 60 odsto za dve mesečne minimalne zarade i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade mesec dana.

Ipak, privredni subjekti osnovani u vreme vanrednog stanja pomoć Vlade neće moći da koriste automatski već će za nju morati da se prijave.

Pretežna delatnost novoosnovanih privrednih društava računarsko programiranje, a kod novoregistrovanih preduzetnika, dominantne delatnosti – restorani i pokretni ugostiteljski objekti, zatim kozmetički i frizerski saloni, konsultantske aktivnosti povezane s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta i drugi zanatski poslovi.

Inače, u odnosu na isti period prošle godine ove godine je osnovano za 41 odsto manje privrednih subjekata.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!