Druga sezona besplatne škole jedrenja na Šalinačkom jezeru

SMEDEREVO, 2. avgust 2020 – Jedriličarski klub Smederevo ovog vikenda je otvorio drugu sezonu škole jedrenja na Šalinačkom jezeru.

Ova besplatna škola jedrenja okuplja decu uzrasta od 7 do 15 godina, a organizovana je uz pomoć lokalne samouprave. Škola radi svakog dana od 9 do 13 časova, kao i prošle sezone, do kraja avgusta,  izuzev kada su nepovoljni vremenski uslovi.

Željko Vučković, predsednik Jedriličarskog kluba Smederevo, podseća da je ovaj klub prošle godine organizovao po prvi put besplatnu školu jedrenja, koja je naišla na pozitivne reakcije dece, njihovih roditelja, kao i sportskih radnika u Srbiji.

„Nakon nezaboravne završne regate, kojoj je prisustvovalo 28-oro dece/početnika iz više srpskih klubova, odlučeno je da se neizostavno i ove godine pokuša slična akcija, koja promoviše i ruralne turističke potencijale našeg kraja. Zahvaljujući pomoći lokalne samouprave i ove godine smo u prilici da deci priuštimo jedan besplatan sportski sadržaj, uz boravak u prirodi. Epidemiološka situacija je, nažalost, uticala na to da škola jedrenja nije počela ranije“, kaže Vučković za Podunavlje.info.

Vučković dodaje da početnim kursom deca savlađuju osnove samostalnog jedrenja u klasi Optimist, kroz igru i zabavu, ali uz ozbiljan i stručan rad trenera sa licencom Jedriličarskog saveza Srbije.

Cilj škole jedrenja, kao i u prvoj sezoni, jeste da kod dece pobudi interes za bavljenje ovim sportom, ali i razvijanje samostalnosti i samopouzdanja kod polaznika.

Za sve polaznike je obavezno znanje plivanja, kao i saglasnost roditelja i školskog lekara za bavljenje ovim sportom.

Pošto je u Smederevu proglašena vanredna situacija, broj polaznika je ograničen, a svi polaznici su u obavezi da se pridržavaju preventivnih mera. Pre svakog treninga je obavezno merenje temperature svih učesnika u trenažnom procesu, kao i fizička distanca i nošenje maski na obali.

Brodove i potrebnu opremu, uključujući i sigurnosne pojaseve, kao i maske i dezinfekciona sredstva, obezbeđuje Jedriličarski klub Smederevo.

Skorašnji članci