Site icon podunavlje.info

UNS: Ko i zašto sumnjiči novinare, medije i udruženja za pranje novca

28. jul 2020 –  Udruženje novinara Srbije (UNS) zahteva od Ministarstva finansija i Uprave za sprečavanje pranja novca, koja je deo tog ministarstva, da hitno objasne zbog čega se ovo udruženje nalazi na spisku organizacija čije se finansijske transakcije nadziru radi sprečavanja terorizma i pranja novca.

U medijima je juče objavljen spisak na kojem se nalaze UNS i druge novinarske i medijske organizacije, istraživački mediji (Na spisku su, između ostalih, NUNS, UNS, CINS, BIRN, KRIK, CRTA, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Novosadska novinarska škola. Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Vojvođanski građanski centar, Inicijativa mladih za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom), Centar za evroantlantske studije (CEAS), Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, Centar za vladavinu prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, LIBEK, CANVAS, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Helsinški odbor za ljudska prava…) i nekoliko novinara (Slobodan Georgiev, Biljana Stepanović, Branko Čečen, Vukašin Obradović…) čije bankarske račune Uprava stavlja pod nadzor zbog opasnosti od finansiranja terorizma i pranja novca.

UNS poziva Ministarstvo i Upravu da javno saopšte koji to „osnov sumnje“, u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, postoji da bi najstarija i najveća novinarska organizacija u Srbiji bila stavljena pod ovakvu vrstu kontrole.

Ne sporeći pravo državnih organa da koriste zakonska ovlašćenja, UNS je duboko zabrinut što se na spisku objavljenom u medijima nalaze novinari, istraživački mediji, novinarska i medijska udruženja koja štite slobodu medija i svoje članove od pritisaka, pretnji i ugrožavanja slobode informisanja.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version