Udruženje lađara ponovo upozorava na nebezbednu plovidbu rekama

27. jul 2020 – Novo leto a stari problemi, kažu iz Udruženja profesionalnih lađara Srbije. Posle niza upozorenja na ugroženu bezbednost plovidbe, na nedovoljni inspekcijski nadzor nad plovilima, nismo postigli nikakav pozitivan rezultat, žale se lađari. Nautičari su često usidreni u plovnom putu, splavare – rinuju, plove sa isključenim motorima posredstvom vodene struje, ne obraćajući pažnju na ostale učesnike u plovidbi. Vezuju se za objekte bezbednosti plovidbe, bove koje označavaju ivice plovnog puta, što je po zakonu izričito zabranjeno, presecaju kurs velikim plovilima i u ozbiljnoj meri ugrožavaju bezbednost plovidbe. Navigatori na velikim brodovima su sve češće izloženi veoma stresnim situacijama zbog nesavesnosti nautičara, ljubitelja reke, kao i zbog odsustva adekvatnog inspekcijskog nadzora na rekama.

Čamac privezan za bovu, foto UPLS

Od već veoma zahtevnog zadatka prolaska kroz novosadske ili beogradske mostove za jednog navigatora u letnjem periodu, došli smo do noćne more i prenapete situacije za navigatora koji treba da obavi gotovo nemoguć zadatak, kažu lađari.
„Ovom prilikom apelujemo na sve nautičare da krajnje ozbiljno shvate plovidbu i boravak na reci, da omoguće ljudima koji se profesionalno bave plovidbom da nesmetano obavljaju svoj posao bez nepotrebnih stresova i problema, a nadležnim organima takođe da ozbiljno shvate naša upozorenja i pojačaju inspekcijski nadzor na teritoriji cele Srbije“, navodi se u saopštenju Udruženja profesionalnih lađara.

Pozivaju sva nautička udruženja da im se jave ukoliko su zainteresovani za besplatnu dodatnu edukaciju iz bezbednosti plovidbe za svoje članove. Podsećaju i da na se sajtu udruzenjeladjara.com može preuzeti besplatna brošura sa preporukama za nautičare, kao i da su u Udruženju profesionalnih lađara,na raspolaganju svima da kroz razgovor i edukaciju pokušaju da podignu nivo znanja i svesti svih učesnika u plovidbi.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!