Od kovinskog uglјa iz Dunava dobit za prošlu godinu 23,5 miliona dinara

KOVIN, 26. jul 2020 – Rudnik Kovin, u kome se podvodno eksploatiše ugalj, ostvario je za prošlu godinu dobit od 23,5 miliona dinara, a sredstva iz dobiti će biti iskorišćena za pokriće gubitaka iz ranijih godina, navodi se u odluci skupštine tog akcionarskog društva.

Naime, aprila 2007. godine preduzeće je bilo prodato na aukciji za 16 miliona evra bugarskom preduzeću “Kornikom” eood iz Sofije, da bi juna 2010. Agencija za privatizaciju raskinula ugovor o prodaji sa tim preduzećem . Od septembra  2014. godine, izmenom Zakona o privatizaciji, preduzeće izlazi iz restrukturiranja i od juna 2015. poslovni računi više nisu zaštićeni  od naplate poverilaca. Preduzeće od tada  počinje da posluje po tržišnim principima, bez dana blokade poslovnog računa i izmiruje tekuće, ali i deo starih obaveza nastalih u periodu privatizacije i restrukturiranja.

Rudnik se, za one koji to ne znaju, nalazi na levoj obali Dunava, na kopu Malo Bavanište, a tu se vadi lignit, namenjen za široku i industrijsku potrošnju. Istražni radovi na prostoru rudnika započeti su 1976. a iskop uglјa je otpočeo 1995. godine. Ugalј se vadi sa dna jezera koje je povezano sa Dunavom i, kako kažu u ovoj firmi, predstavlјa jedinstvenu podvodnu eksploataciju uglјa na svetu.

Foto: Rudnik Kovin

Skorašnji članci

error: Content is protected !!