Site icon podunavlje.info

Da, to sam ja – Dušan Jovičić

SMEDEREVO, 26. jul 2020 – Dušan Jovičić je završio šesti razred smederevske Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ sa odličnim uspehom, ali nije to ono što ga je preporučilo za serijal tekstova o ovdašnjim uspešnim mladim ljudima. Dušan je, naime, izuzetno uspešan šahista, osvojio je 57 medalja na raznim takmičenjima, a trenutno za tim Srbije igra na Svetskom prvenstvu, koje se zbog poznate situacije sa pandemijom, odvija on-lajn. U timu Srbije Dušan je već osvojio treće mesto u Evropi, ali i na svetu.

„Naučio sam da igram šah sa četiri, a prvu medalju osvojio sam sa pet i po godina. Trostruki sam prvak Beograda, omladinski prvak i Smedereva i Podunavskog okruga. Da, član sam tima Srbije koji je ove godine osvojio treće mesto u Ligi Evrope i na prvenstvu sveta. Protiv Argentine, Ukrajine i Kazahstana igrao sam, kako to u šahu kažemo, na ’visokim tablama’, sa odraslim takmičarima, ali sam ipak doneo dosta poena. Protiv ostalih država, kada sam igrao protiv vršnjaka, sve partije sam dobio“, objašnjava Dušan otkud to da ga neki velemajstori navode kao veliku nadu našeg šaha.

„Volim šah, pobede me ispunjavaju jer sam do njih došao razmišljanjem. Idol mi je Mihail Talj, trudim se da igram kao on, napadački, ako treba i da žrtvujem figure i zato moje partije uglavnom kratko traju“, upućuje nas u osnove taktike koju sprovodi na crno-belim poljima.


Dušan i Teodora Jovičić, sestra i brat sa diplomama namenjenim najboljima na Sportskim igrama mladih

Dušanova starija sestra Teodora takođe je izuzetno uspešna šahistkinja. I ona je u timu Srbije stigla do trećih mesta u Evropi i svetu. Baš kao i Dušan, počela je sa četiri godine da igra šah, a do sad je osvojila 59 medalja i 12 pehara, bila prvakinja na svim gradskim i okružnim takmičenjima na kojima je učestvovala, i u nju polažu velike nade u srpskim šahovskim krugovima.

Sa odličnim uspehom završila je OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, od jeseni je gimnazijalka.

Inače, Dušan i ona su u svojim kategorijama nedavno bili prvi na srpskom delu Sportskih igara mladih u Omoljici, čije finale je u Beogradu, potom i veliko finale u Splitu.


 

Šah nije jedino što zanima Dušana, trenirao je fudbal, košarku, odbojku, rukomet… Učestvovao je na takmičenjima iz istorije, pa i u međunarodnom kvizu “ Nemanjići“.

„Nataliji, Ani i meni nije se ’otvorio’ kompjuter na vreme, inače bismo bili prvi. Sva pitanja smo uradili tačno, ali od 30 pitanja, priznali su nam 27“, vajka se Dušan, naviknut na uspehe.

Omiljena istorijska ličnost mu je, kaže, car Dušan, voli da čita o Tesli, a želja mu je da poseti grob čukundede na Zejtinliku.

Projekat „Da, to sam ja – promocija uspeha dece i mladih u Smederevu“ sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Exit mobile version