Klinci iz kraja održali lekciju odraslima; iz čista mira – akcija ćišćenja

SMEDEREVO, 24. jul 2020 – Grupa devojčica i dečaka, svojim ličnim primerom, održala je danas svima, a posebno svojim odraslim komšijama, lekciju iz zaštite životne sredine, domaćeg vaspitanja i lepog ponašanja.

Deca koja se svakodnevno po lepom vremenu okupljaju na sportskom terenu iza “crvenih zgrada”, sa jedne i “Parnjače” sa druge strane, neposredno iza stambene zgrade u Gundulićevoj ulici u Smederevu, uzela je stvar u svoje ruke, i bukvalno, rešena da sebi stvori pristojne uslove za igru.

Popularno “terenče” sa jednim košem, u letnje doba je stecište uglavnom dece iz kraja, ali i drugih. Ostaci, nakon njihovog boravka na ovom otvorenom sportskom terenu, vidni su na svakom koraku u neposrednoj okolini.

Danas su ovdašnji klinci zasukali rukave i krenuli u obračun sa smećem i prljavštinom, kako sa terena, tako i sa susednih zelenih površina.

Metle, đubravnici, bili su danas glavne alatke mališana, koji su listom osnovnoškolskog uzrasta, uz obavezne maske i rukavice, u skladu sa epidemiološkim preporukama. Velike crne kese za smeće, za tili čas su bile pune, a deo za igru i staze u parku odjednom su se pokazali u svojoj nekadašnjoj lepoti, podsetivši da mogu da budu pravo osveženje za šetnju i odmor, naravno i za igru.

Na naše pitanje da li im je neko od odraslih pomogao da se odluče na ovakav korak, mališa koji je nosio flaše hladnih sokova iz susedne prodavnice, rekao je da su sami odlučili da nešto urade zato što nisu više želeli da se igraju u mnoštvu bačenih plastičnih kesa, flaša i drugog smeća.

“Dogovorili smo se da sredimo naše terenče, svako je doneo od kuće šta je imao, metle, kese i slično. Skupili smo između nas i pare, koliko je ko imao. i kupili smo četiri flaše soka, da se počastimo kad završimo posao.”

Zajedništvo, solidarnost, mi odrasli bismo rekli i „briga o životnoj sredini“, na to smo pomislili nakon kratkog susreta sa decom. I ne samo to, zapravo je ovo bio šamar “pametnim i odraslim”, koji  u istim i susednim zgradama, sa svojih viših spratova, uredno bacaju kese sa smećem na zelenu površinu, kao da ne zagađuju  i svoju okolinu.

Ako su ovo deca koja će od nas naslediti ovu planetu, zemlju i “terenče”, onda ne bi trebalo da brinemo. Čak, možemo da budemo i spokojni, ukoliko je više ovakvih primera. Definitivno, deca su bolja od nas!

(Pošto u blizini naših maloletnih sagovornika nisu bili roditelji, nismo želeli da zloupotrebimo situaciju i fotografišemo ih bez saglasnosti roditelja, što je zakonska obaveza medija)

Skorašnji članci

error: Content is protected !!