Telefonska linija 19833 ponovo otvorena za psihoterapijsku podršku

22. jul 2020 – Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija saopšteno je danas da je to ministarstvo ponovo ustupilo telefonsku liniju 19833 Savezu društava psihoterapeuta Srbije, kako bi građani mogli da dobiju besplatnu psihoterapijsku pomoć tokom pandemije.

Na toj liniji Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu svakoga dana, od 15 do 21 čas, volonteri Saveza će pružati podršku svim građanima koji imaju psihološke tegobe usled pandemijske krize.

Drržavna sekretarka u ovom ministarstvu Tatjana Matić  je objasnila da će Centar nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima na istom broju telefona sa ciljem pružanja saveta za jačanje bezbednosti dece na internetu i prijema prijava ugrožavanja dece on-lajn.

Građani će, kako je navela, imati tehničku mogućnost izbora opcije za razgovor sa edukatorima Centra ili sa psihoterapeutima.

Prema njenim rečima, tokom vanrednog stanja, u aprilu i maju, građanima je takođe bilo omogućeno da na ovaj način dobiju podršku, budući da je nesumnjivo da pandemija uzrokuje teskobu i druge psihološke probleme kod ljudi. U tom periodu, volonteri Saveza primili su 286 poziva, a prosečno trajanje razgovora bilo je približno 22 minuta.

Zbog povećanog korišćenja interneta kod najmlađih i samim tim povećanog rizika od svih oblika onlajn ugrožavanja, u tom periodu primljeno je 1.778 poziva i onlajn upita i formirano 236 predmeta.

Sve informacije o Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu, kao i saveti o onlajn bezbednosti dostupni su i na sajtu www.pametnoibezbedno.gov.rs, dok se više informacija o psihoterapijskoj podršci putem broja telefona 19833 nalazi na sajtu www.savezpsihoterapeuta.org/korona-virus.

Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!