„Pametna maska“ prevodi izgovoreno na osam jezika (VIDEO)

Izvor: donutrobotics.com, 22. jul 2020 – Japanska kompanija Donat Robotiks objavila je da je konstruisala prvu maska na svetu za rad sa pametnim telefonom preko wi-fi konekcije. „Ponovo smo definisali masku koja već duže vreme štiti zdravlјe lјudi pomoću najnovije tehnologije“, navode iz kompanije. Naime, s ovom maskom bilo koji smart telefon može da pretvori glas u slova i da to prevede na osam jezika.

„Trenutno se koriste samo zvukovi i slova, ali u budućnosti ćemo razviti u sistemu i slike“, kažu iz kompanije i napominju da je preko ove maske moguće obavljati i telefonske pozive. Može se koristiti i u razgovoru uživo jer omogućava razgovetniji izgovor, koji je trenutno mnogim nosiocima maski problematičan.

Ipak, treba sačekati dok to stigne do nas, a i maska trenutno može da prevodi samo japanski na osam jezika: engleski, kineski, francuski, korejski, tajlandski, indonežanski, španski i vijetnamski.

Iz kompanije pošteno navode i manu ove maske – ne štiti od zaraze, pa se preporučuje njeno nošenje preko obične zaštitne maske.

Inače, cene maske se kreću od 3.980 do 5.980 jena (bez poreza), što čak i za naše prilike nije preterano skupo – od  oko 3.800 do oko 5.700 dinara. Samo još kad bi znala srpski…

Skorašnji članci

error: Content is protected !!