Narodna banka odobrila privremenu isplatu bez overenog punomoćja

22. jul 2020 – Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, kada je veliki broj ljudi usled bolesti izazvane virusom korona i zbog povećanog rizika od obolevanja onemogućen da lično ode u prostorije banaka kako bi zahtevao isplatu novca s računa, Narodna banka Srbije je juče donela Instrukciju o načinu privremene isplate novčanih sredstava s dinarskih i deviznih tekućih računa korisnika platnih usluga i pružanja usluge novčane doznake.

Ovom instrukcijom određenim kategorijama korisnika platnih usluga omogućeno je da zahtevaju isplatu novca i na osnovu jednokratnog punomoćja koje ne mora biti overeno od strane javnog beležnika, a koje bi banci podnelo ovlašćeno lice, uz obavezu stavljanja na uvid originalnih važećih ličnih dokumenata i lica koje je izdalo punomoćje, i lica koje je tim punomoćjem ovlašćeno da zahteva isplatu s računa.

Na ovaj način banke su dužne da omoguće isplatu s računa korisniku koji ispunjava najmanje jedan od sledećih uslova: ako je u pitanju lice koje je navršilo 55 ili više godina života; lice kome se pružaju usluge smeštaja za odrasle u smislu zakona kojim se uređuje socijalna zaštita; lice koje je radi lečenja smešteno u zdravstvenu ustanovu; lice kome je oduzeta poslovna sposobnost ili tu sposobnost nije steklo; lice lišeno slobode u smislu zakona kojim se uređuje izvršenje krivičnih sankcija; ili ako korisniku nije izdata platna kartica kojom može raspolagati novčanim sredstvima s tekućeg računa.

Na ovaj način može se isplatiti najviše 100.000 dinara mesečno (odnosno iznos efektivnog stranog novca čija dinarska protivvrednost po zvaničnom srednjem kursu nije veća od 100.000 dinara), pri čemu se u navedeni iznos ne uračunava novac koji se isplaćuje s računa korisnika po osnovu penzije, kao ni novac koji je na tekući račun korisnika prenet po osnovu drugih davanja javnih sredstava (npr. naknada za slučaj nezaposlenosti, dečji dodatak, 100 evra u dinarskoj protivvrednosti na ime jednokratne novčane pomoći i sl.).

Detalje instrukcije NBS možete da vidite OVDE:

Foto: Narodna banka Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!