Site icon podunavlje.info

FK Proleter iz Mihajlovca još jedna žrtva FSS „korona odluka“

SMEDEREVO, 18. jul 2020 – Nakon što je Smederevo praktično izbačeno iz Prve lige, ono što se govorkalo, da će FK Proleter iz Mihajlovca, na pravdi Boga, ostati bez mesta u Srpskoj ligi Zapad, sada je i ozvaničeno. Klubovi, učesnici Podunavsko-šumadijske zonske lige, dobili su juče dopis Fudbalskog saveza Regiona zapadne Srbije sa sastavom lige za sezonu 2020/2021, a prvi na listi je mihajlovački Proleter. Ništa to ne bi bilo čudno da Mihajlovčani nisu prošlu sezonu završili kao 13. u Srpskoj ligi Zapad, koja broji 18 klubova, a iz koje je, po najnovijoj reforrmi takmičenja, ustanovljenoj usred pandemije kovid virusa, ispada 5 klubova. U Zapadu su ostali Mačva iz Bogatića, požarevački Mladi radnik i Šumadija iz Aranđelovca, sva tri tima po plasmanu ispod Proletera, na 15, 16. i 17.  mestu. Mihajlovčani su bili prvi „iznad crte“ na Zapadu, do duše zahvaljujući boljoj gol razlici u odnosu na RSK iz Rabrova na 14. mestu, ali s kojim će, ispostavilo se, opet na jesen biti rival, i to u zonskoj ligi.

Na stranu što u pomenutom dopisu stoji da je Proleter „povratnik iz Srpske lige Zapad“, kao da se plasirao iz nižeg ranga, a ne da je formalno, i suštinski, izbačen iz višeg.

Sve je „regulisano“ Odlukom o sistemu takmičenja za prvenstva fudbalskih liga i nadležnim organima za sprovođenje takmičenja na nivou Fudbalskog saveza Srbije, koja je objavljena pre par dana. Naime, u pomenutoj odluci, u članu 2, navodi se da  Srpska liga Zapad, za razliku od Istoka, Vojvodine i Beograda, koji broje po 20 klubova, u narednoj sezoni treba da ima 18 klubova. Član 12 iste odluke propisuje da iz Srpske lige Zapad ispada 5 najslabije plasiranih klubova, ali i „još onoliko klubova koliko se vrati iz Prve lige“. Tako proizilazi da je Smederevo, izbacivanjem iz Prve lige, istisnulo Proleter. Ali, šta je onda sa Mačvom, Mladim radnikom i Šumadijom?

Tu na snagu stupa član 6 Pravilnika FSS o načinu popunjavanja slobodnih mesta u fudbalskim ligama. „Teritorijalni savezi imaju pravo i dužnost da svojim odlukama, za takmičarsku sezonu 2020/2021, izvrše popunu slobodnih mesta u Srpskoj ligi i svim ostalim nižim ligama za koje su teritorijalno nadležni, vodeći računa o interesima fudbalskog sporta u Srbiji“. Dakle, nema veze izboreni plasman u prethodnoj sezoni, nego nije u interesu „fudbalskog sporta u Srbiji“ da se igra u Mihajlovcu!

Ako je i od FSS – mnogo je!

Exit mobile version