Ko se ne pridržava kazne od 20.000 za zaposlene do milion za poslodavce

13. jul 2020 – Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti na snazi je od petka. Mada u samom Pravilniku nisu propisane, one su propisane Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu. Kazne za poslodavce kreću se i do milion dinara, dok bi zaposleni za nepoštovanje propisa mogli da budu kažnjeni sa 20.000 dinara.

Jedna od mera, podsećamo, jeste i obaveza zaposlenog da obavesti poslodavca ukoliko posumnja na simptome zarazne bolesti kod sebe, kod drugih zaposlenih ili članova svoje porodice, kao i da, u skladu sa svojim saznanjima, „odmah obavesti poslodavca o nepravilnostima, štetnostima, opasnostima ili drugoj pojavi koja bi na radnom mestu mogla da ugrozi njegovu bezbednost i zdravlje ili bezbednost i zdravlje drugih zaposlenih“. Za nepoštovanje ovih  mera za zaposlene su ovim zakonom predviđene kazne od 10.000 do 20.000 dinara

Istim zakonom za poslodavca je propisana kazna od 800.000 do milion dinara, ako „ne izmeni akt o proceni rizika u slučaju pojave svake nove opasnosti i promene nivoa rizika u procesu rada“.

Novčanom kaznom od 600.000 do 800.000 dinara biće kažnjen poslodavac ako vidno ne obeleži i istakne oznake za bezbednost i/ili zdravlje zaposlenih. Ista kazna zaprećena je i ako zaposlenog ne upozna sa obavljanjem procesa rada na bezbedan način, kao i ako svako lice koje se nalazi u radnoj okolini što je pre moguće ne upozori na opasna mesta i štetnost po zdravlje, odnosno na mere bezbednosti koje mora da primeni.

Ista kazna određena je i ako poslodavac zaposlenom ne obezbedi rad na radnom mestu i u radnoj okolini na/i u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu, kao i ako zaposlenom ne obezbedi korišćenje sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu.

Poslodavcima je dat rok od 30 dana da donesu plan primene mera koje su Pravilnikom predviđene.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!