Podsticaji za preradu i marketing u proizvodnji vina – počelo prijavljivanje

10. jul 2020 –Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede raspisala je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticajna sredstva na investicije u preradi i marketingu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina u 2020. godini. Predmet podsticaja su investicije i troškovi u proizvodnji vina koji se odnose na izgradnju objekata vinarije, ukupne troškove i/ili kupovinu nove opreme, uređaja i mašina, neophodnih u ovoj proizvodnji. Najviši ukupni iznos podsticaja koji poljoprivredni proizvođač može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 41 miliona dinara, a prijavljivanje traje do 19. avgusta ove godine.

Po ovom javnom pozivu opredeljuju se sredstva u ukupnom iznosu od 250 miliona dinara, a pravo na dobijanje sredstava, poljoprivrednici mogu da ostvare za investicije i troškove koji su u potpunosti realizovani u periodu od 1. septembra 2019. godine, kao i za one koji budu ostvarene pod uslovima, na način i u roku, određenim rešenjem kojim se korisniku podsticaja odobrava realizacija investicija.

Zahtev za ostvarivanje prava na subvencije za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje vina za tekuću godinu, podnosi se preko Pisarnice republičkih organa uprave u Beogradu, ulica Nemanjina broj 22-26, Beograd ili poštom na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, Bulevar kralja Aleksandra br. 84, 11050 Beograd.

Sredstva se utvrđuju u iznosu od 60 odsto od vrednosti prihvatljive investicije, umanjene za iznos finansija na ime poreza na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje podrška u poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi.

Maksimalni iznosi podrške po pojedinoj vrsti podsticaja su:

  • za investicije u izgradnju objekata vinarije – 30.000.000 dinara;
  • za nabavku nove opreme, uređaja i mašina, za proizvodnju vina –  10.000.000 dinara;
  • za opšte troškove – 1.000.000 dinara.

Detalje javnog poziva možete da vidite OVDE

Foto/Ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!