Projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” za 12 gradova i opština

7. jul 2020 – Danas počinje prijavljivanje za učešće u projektu “EU za kulturno nasleđe i turizam” koji je usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. U fokusu projekta nalazi se 12 opština i gradova u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju: Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek. Knjaževac, Boljevac, Bor  i Sokobanja.

Najviše sredstava iz ovog projekta biće usmereno na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekata kulturnog nasleđa Srbije i Evrope. Cilj ovog dela projekta je da se putem konzervatorskih i građevinskih radova poboljšaju i predstave lokaliteti kulturnog nasleđa kao jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti ovog regiona.

Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Ukupan budžet programa je milion evra, a vrednost pojedinačnog projekta može biti maksimalno 1, 2 miliona dinara, a minimalno 240.000 dinara. Sopstveni doprinos je 10 odsto od ukupno traženih sredstava.

Okvirne vrste aktivnosti koje se mogu finansirati su modernizacija smeštajnih i ugostiteljskih objekata, objekata za degustaciju, info punktova, suvenirnica i drugih turističkih sadržaja. To obuhvata, mada ne isključivo, troškove za aktivnosti poput renoviranja, adaptacija, proširenje, unapređenje kvaliteta objekata, uključujući nabavku neophodne opreme (uključujući nameštaj, kuhinjske aparate..). Takođe obuhvata i infrastrukturu malog obima i opremu za postojeće ili novoosmišljene aktivnosti u ponudi podnosioca zahteva, kao što su biciklizam, vožnja kajakom, nabavka šatora, sportske opreme. Potom, mogu se finansirati i unapređenje bezbednosnih i higijenskih standarda objekata i usluga koje se nude turistima, uvođenje novih turističkih proizvoda i usluga, uvođenje novih prodajnih kanala, promotivne aktivnosti.

Podnosioci zahteva koji ispunjavaju uslove za ovaj poziv mogu biti privatni subjekti koji posluju u turističkom sektoru. To obuhvata, mada ne isključivo, turističke objekte (pružaoce usluga smeštaja, kampove, ugostiteljske objekte, vinarije i druga preduzeća neposredno uključena u pružanje turističkih usluga), proizvodnju i prodaju suvenira…

Podnosioci zahteva mogu biti fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, registrovana poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici – mikro i mala preduzeća (do 50 zaposlenih). Oni moraju biti registrovani kod relevantnih nadležnih organa kao pružaoci turističkih usluga najmanje šest meseci pre podnošenja zahteva za dodelu sredstava, a svi zainteresovani moći će da apliciraju do 21. jula.

Konkursna dokumentacija dostupna je na ovom LINKU:

Skorašnji članci

error: Content is protected !!