PSK Čelik u Nacionalnom parku Đerdap, uspon na Veliki i Mali Štrbac

KAZAN/SMEDEREVO, 6. jul 2020 – Planinarsko sportski klub Čelik je proteklog vikenda, u organizaciji člana kluba, vodiča Aleksandra Stevanovića, sa 29 članova izveo samostalnu akciju uspona na vrhove Miroča, na Veliki i Mali Štrbac.

Krenulo se od izvora na magistralnom putu iznad malog Kazana. Malo asfaltom pa ulaz u nacionalni park Đerdap. Posle prijavlјivanja i plaćanja ulaznica za park, dalje se ide nasutim šumskim putem, koji prolazi kroz visoko rastinje belogorične šuma. Blago pa malo jače uzbrdo, pa prelaz preko mostića na potoku Altbeg, u kom jedva da ima malo vode, zaostale u nižim delovima. Put dalјe vodi do odvajanja za vidikovce, sa kojih puca pogled na Kazan i rumunsku strana. Odatle do Ploča, gde je i prostor za izletnike, za predah i okreplјenje. Odavde se ide postepeno uzbrdo, vijugavom stazicom, pored uvala i vrtača, sa čestim prelascima preko oborenih stabala, što pešačenje čini interesantnijim. Mirnoća šume, lepo vreme, miris prirode, društvo na pešačenju daju volјu i snagu za uspon na vrhove Veliki i Mali Štrbac. Ni sparno vreme, preznojavanje tokom napornog uspona, nisu omeli planinare u nameri da izađu na vrhove i uživaju u pogledu na najlepše predele Dunava.

Nailazi se na raskrsnicu sa koje se može desno ka Velikom ili levo ka Malom Štrbcu. Prave se grupe za obe varijante. Ka velikom Štrbcu, blago uzbrdo, pa pomalo nizbrdo kroz šumu sa ogromnim stablima, stiže se do doline iznad izvora potoka Altbeg, a odatle sve uzbrdo do samog vrha 768 metara nadmorske visine, na koji se izlazi posle 8,5 kilometara i tri sata pešačenja, sa usponima oko 800 metara.

Put vodi iznad izvora Obloškog potoka, kroz Obloški ponor. Uspon je strm, a stazica uska sa rastinjem. Ništa nije uticale na elan, da se sve to savlada i dođe u drugu poziciju posmatranja  Dunava, na kraju malog Kazana. Stiglo se do Malog Štrbca 626 metara nadmorske visine, nakon 2 pređenih 7 kolimetara. Odatle puca pogled  i na 40 metara visoku, u steni uklesanu figuru rumunskog– dačanskog vođe koji se sve do pojave cara Trajana uspešno nosio sa Rimlјanima. Na kraju je tu bitku izgubio, a zahvalni  su 2004. god, posle desetogodišnjeg rada isklesali ovu figuru. Na njoj je radilo 12 klesača, sa alpinističkim sposobnostima, a negde se vodi da je ovo koštalo oko milion dolara.

Posle ovih divnih pogleda, uživanja na suncem obasjanom vrhu i zracima koji se prelamaju u talasima Dunava, treba krenuti nazad, na polazišnu tačku. Stazicama i putevima, ali sada uglavnom nizbrdo, umornim nogama, koje ne slušaju kao na početku, posle 7 i po sati pešačenja,  uklјučujući i predahe tokom ture, a posebno na vrhovima, pređenih 22,5 kilometara i oko  hiljadu metara uspona stiglo se do polazišne tačke. Grupa koja se odlučila, “samo“ za Veliki Štrbac, a u njoj je bilo i dece od 8-9 godina, prešla je 16 kilometara.

Fotografije su iz arhive članova kluba

Skorašnji članci

error: Content is protected !!