Site icon podunavlje.info

SNB: Na 56 od 78 biračkih mesta više listića od potpisanih birača

SMEDEREVO, 27. jun 2020 – Smederevski narodni blok danas je na konferenciji za novinare prezentirao nalaze dvodnevnog pregledanja izbornog materijala za lokalne izbore u Gradskoj izbornoj komisiji. Po onome što su utvrdili, na 56 od 78 biračkih mesta u zapisnicima je evidentirano da ima više listića/glasova od birača koji su se potpisali da su glasali. No, to je, kako tvrde, samo najuočljivija od brojnih nepravilnosti zbog koji su tražili da im se omogući uvid u materijal sa lokalnih izbora.

– Odmah smo tražili da izvršimo uvid. Odgovoreno nam je u ponedeljak da će nam biti omogućen uvid u roku od pet dana. U četvrtak su nas pozvali da to mogli da učinimo, u prisustvu članova GIK-a, ali to nije bilo nimalo prijatno iskustvo. Nisu nam dali ni da sednemo, zabranili da koristimo mobilne telefone, čak su rekli da će da zovu policiju ako ih ne ostavimo ispred – priča Nadežda Stanimirović, prva na listi za lokalne izbore na listi Smederevskog narodnog bloka.

Pregled su počeli od poslednjih po broju, biračkih mesta u selima i već na prvom uočili nepravilnosti. Na svakom od mesta je postojao višak broja listića od u spisku potpisanih glasača. Na desetak biračkih mesta je ta razlika bila od deset naviše. Tako na biračkom mestu 72 u Vučaku ima 63 listića više,  u Udovicama, na mestu broj 41 je 36 više, Lipe 2, biračko mesto 43, ima 34 viška… Kompletan spisak sa mestima na kojima je utvrđen višak možete da pogledate OVDE.

Uz to, zapisnici su prepravljani više puta, tvrdi Stanimirovićeva, neki nisu  uopšte čitljivi, neki su nepotpisani, ne zna se ko je, kada i zašto radio ispravke, a na 90 posto zapisnika, na koje su imali prigovore, potpisana je jedna osoba.

Lista nepravilnosti se tu ne završava, bilo je, kaže, direktnog sugerisanja na biračkim mestima za koga treba da se glasa, i ispred i iza paravana, prema njenim saznanjima, nuđen je i novac, dve do tri hiljade dinara. Na više mesta bilo je obavezno pokazivanje listića, tako presavijenog da se vidi koji je broj zaokružen, a bilo je i fotografisanja listića. Manipulisalo se i sa glasovima birača koji su glasali od kuće. Na jednom mestu od kuće je glasala osoba, koja je imala potvrdu da zbog zdravstvenih problema ne može da izađe na biračko mesto, da bi posle saznali da je ta baka, zaista kod kuće, ali šlogirana i praktično u komi!

Upitana od novinara, zašto su njihovi predstavnici u biračkim odborima sve to dozvolili, dobijen je odgovor da je njih 17, koji su bili u proširenom sastavu, odmah eliminisano iz rada odbora, uz obrazloženje da kao članovi proširenog sastava nemaju pravo da učestvuju, niti da kontrolišu rad.

Kao karakterističan primer prekrajanja volje birača, Stanimirovićeva je navela biračko mesto na kome su glasali članovi njene familije, koji su čak, kaže – u šali, fotografisali listiće sa zaokruženim brojem njene liste. Na kraju dana, po zapisniku biračkog odbora, SNB na tom mestu nije imao nijedan glas.

Smederevski narodni blok je zbog svega ovoga poslao prigovore Republičkoj izbornoj komisiji, a odlučili su, kakav god odgovor dobili, da podnesu krivične prijave protiv predsednika biračkih odbora na mestima sa najeklatantnijim povredama Zakona o izborima.

Inače SNB, je, po podacima koje je objavila Gradska izborna komisija, osvojio nešto više od hiljadu glasova ili 2,33 posto i, po tom rezultatu, nema pravo ni na jedan mandat u novom sazivu Skupštine.

Exit mobile version