Radovi na sanaciji, konzervaciji i prezentaciji crkve Svete Trojice u Cerovcu

SMEDEREVO/SMEDEREVSKA PALANKA, 24. jun 2020 – Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture objavio je na Portalu javnih nabavki poziv za podnošenje ponuda za konzervatorsko-restauratorske radovi na sanaciji, konzervaciji i prezentaciji kompleksa crkve Svete Trojice u Cerovcu.

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture je, podsetimo, kod Ministarstva aplicirao i za projekat sanacije, konzervacije i prezentacije kompleksa crkve Sv. Trojice u Cerovcu, ali je odobren samo deo traženih sredstava u iznosu od 5 miliona dinara, pa će radovi ove godine biti ograničeni na sanaciju krova i ikonostasa.

Crkva Svete Trojice i stara škola u Cerovcu kod Smederevske Palanke čine kompleks narodnog graditelјstva iz prve polovine XIX veka. Za prostor današnjih naselјa Cerovac, Pridvorice i Vodice vezuje se srednjevekovna oblast Nekudim u kojoj se nalazio letnji dvor srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića. Po predanju cerovačka crkva brvnara podignuta je 1822. godine na mestu gde je u Prvom srpskom ustanku bio zbeg naroda. Crkva Sv. Trojice nalazi se izvan naselјa, u šumi na potezu Lipovac kod izvora Zmajevac. Napravlјena je na četvoromeđi sela Cerovac, Ratari, Bašin i Kloka. Priložnički zapisi na zapadnim i severnim vratima svedoče o obnovi hrama 1860. godine. Ispod jednog dela krova sačuvan je i stari krov sa šindrom.

Poziv i konkursnu dokumentaciju svi zainteresovani mogu preuzeti na linku http://portal.ujn.gov.rs/Dokumenti/JavnaNabavka.aspx?idd=2790229

Ponude se mogu podneti neposredno ili poštom na adresu: Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo, Ulica despota Đurđa 37, 11 300 Smederevo.

Rok za podnošenje ponuda je 1. jul 2020. godine do 11 i 30, a otvaranje ponuda biće istog dana u prostorijama Regionalnog zavoda sa početkom u 12 časova.

Kriterijum za ocenjivanje ponuda je ,,najniža ponuđena cena“, a odluka o dodeli ugovora biće doneta u roku od pet dana od dana otvaranja ponuda.

Foto: Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo

Skorašnji članci

error: Content is protected !!