Site icon podunavlje.info

Emisije sumpor dioksida na Zapadnom Balkanu šest puta iznad dozvoljenih

Izvor: balkangreenenergynews.com, 24. jun 2020 – U izveštajima za prošlu godinu koje su nedavno Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Kosovo* poslali Evropskoj agenciji za životnu sredinu ukupne emisije sumpor dioksida iz elektrana i drugih pogona na ugalj su povećane i bile šest puta preko granica postavljenih u nacionalnim planovima za smanjenje emisija.  Emisije SO2 iz postrojenja u Srbiji obuhvaćenih NERP-om i dalje su skoro tri puta veće nego što je dozvoljeno za sve četiri zemlje zajedno, a termoelektrana Kostolac B je sama premašila nacionalni limit Srbije 1.45 puta, a svoj pojedinačni maksimum gotovo deset puta, sa 79.113 tona.

Tamošnja količina se spustila za manje od trećine na godišnjem nivou uprkos ogromnoj investiciji u opremu za odsumporavanje, koju je instalirao China Machinery Engineering Corp. To navodi na zaključak da taj sistem ne funkcioniše kako treba, upozorili su autori studije.

Zemlje Zapadnog Balkana su bile svesne, otkad je 2005. potpisan Ugovor o Energetskoj zajednici, da će do 2018. morati da se usklade sa Direktivom o velikim ložištima, podsetila je savetnica za energetiku za Jugoistočnu Evropu Pippa Gallop. “Od tada je prošlo 15 godina, a malo šta je preduzeto. Oni koji su odgovorni za ovaj nemar treba da snose posledice”, navela je ona a prenosi balkangreenenergynews.com.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version