Site icon podunavlje.info

Nedelja, 21. jun – izbori 2020.

SD/SP/VP/KO, 21. jun 2020 – Na lokalnim izborima u Smederevu ove godine učestvuje osam izbornih lista stranaka i koalicija. U Velikoj Plani ima sedam, a u Kovinu na listiću za lokalne izbore će biti tri liste, s tim što u Kovinu, osim za te i parlamentarne, glasaju i za pokrajinske izbore. U Smederevskoj Palanci su lokalni izbori održani pre dve godine, tako da će se ove nedelje tu na 49 biračkih mesta glasati samo za izbore za poslanike u Skupštini Srbije.

Što se Smedereva tiče, glasa se na 78 biračkih mesta za ukupno 70 odborničkih mandata u Skupštini grada Smedereva. Za predstojeće lokalne izbore u birački spisak na teritoriji Grada Smedereva upisano je 96.606, a pravo glasa na parlamentarnim izborima u Smederevu ima 98.010 građana.

Domaće posmatračke misije koje posmatraju izbore u skladu sa međunarodnim standardima, fokusirane na kvalitet izbornog procesa, biće CeSID i Crta, čiji će posmatrači biti raspoređeni na oko 500 biračkih mesta na osnovu reprezentativnog i slučajnog uzorka širom zemlje. Takođe, njihovi  mobilni timovi pratiće dešavanja van uzorkovanih biračkih mesta u svim regionima, a pratiće i rad Republičke izborne komisije.

Posmatrači će biti prisutni na biračkim mestima od početka priprema za otvaranje biračkih mesta, pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate izbora za posmatrano biračko mesto, čime će se obezbediti sveobuhvatan uvid u dešavanja na biračkim mestima.

Biračka mesta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 20 časova. Javnost će u više navrata tokom dana biti obaveštavana o tome kako protiče proces glasanja dok će iz sata u sat biti izveštaji o izlaznosti. Crta će konferencije prenositi uživo na sajtu, Youtube kanalu i Facebook strani u sledećim terminima: 9 i 30, 11 i 30, 14 i 30, 17 i 30, 20 i 30 i oko 22 sata. CeSID će u Smederevu biti prisutan na 12 biračkih mesta.

Portal Podunavlje.info (www.podunavlje.info) tokom čitavog dana će, pored ostalog, prenositi i informacije izbornih komisija i posmatračkih misija sa biračkih mesta u Smederevu, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani i u Kovinu.

Glasanje ili bojkot, izbor je svakog građanina sa pravom glasa, a mi podsećamo potencijalne glasače da je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, doneo zaključak u kojem se, između ostalog, navodi koje mere su preporučene na biračkim mestima.

Biračima je preporučeno nošenje zaštitne maske na biračkom mestu (Na biračkom mestu biće obezbeđene zaštitne maske za birače). Fizička distanca između birača kao i između birača i članova biračkog odbora treba da bude  najmanje jedan metar, a prilikom utvrđivanja identiteta, privremeno se skida maska.

Članovi biračkog odbora treba da nose maske i rukavice. Fizička distanca između članova biračkog odbora treba da bude najmanje jedan metar. Pojedinačni kontakt između birača i članova biračkog odbora ne sme biti duži od 15 minuta.

Poverenici biračkog odbora, koji sprovode glasanje van biračkog mesta, nose masku i rukavice sve vreme tokom sprovođenja ovog tipa glasanja. Poverenici  treba da obezbede i ponude masku osobi koja na ovaj način glasa.

Najmanje 24 sata pre početka glasanja bilo je potrebno očistiti biračko mesto, a 30 minuta posle čišćenja provetriti prostoriju. U uputstvima se još navodi da je potrebno redovno provetravati prostoriju tokom procesa glasanja, a poželjno je da jedan prostor bude uvek otvoren. Ne treba da se koristi veštačka ventilacija. Prostor treba da bude organizovan na način da uvek postoji fizička distanca od jednog metra između birača. U slučaju gužve, treba da se obezbedi prostor za čekanje u redu ispred prostorije. Fizička distanca između birača u redu treba da bude najmanje jedan metar.

Pozivamo sve birače, one koji odluče da izađu na izbore, da poštuju pravila i procedure, kao i da nam jave ukoliko primete bilo kakve radnje koje odstupaju od izbornih pravila. Možete nam poslati fotografije i pisati o nepravilnostima na mejl: redakcija@podunavlje.info

Gradska izborna komisija ima rok do 4 časa u ponedeljak ujutro da saopšti nezvanične rezultate, a očekuje se da će već oko 22 sata javnosti biti predstavljeni prvi preliminarni rezultati izbora.

Exit mobile version