Podsticaji za vinogradare, više novca za one koji gaje domaće sorte

17. jun 2020 – Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede objavila je Pravilnik o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva kroz podršku podizanja višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze. Pravo na podsticaje se ostvaruje ako je površina proizvodnog zasada koji je predmet zahteva minimum 0,3 hektara, a najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 80.000.000 dinara.

Pravo na podsticaje za registrovana gazdinstva i upisana u Vinogradarski registar, a podsticaji se uvećavaju za 100.000 dinara, ako se ulaže u domaće sorte,

Ako se podsticaji odnose na proizvodne zasade vinove loze koji su u potpunosti podignuti na nadmorskim visinama iznad 200 m, odnosno na južnim ekspozicijama, odnosno na nagibu terena iznad 10º ili na terasiranim površinama, podsticaji se uvećavaju u iznosu od po 100.000 dinara po hektaru podignutog proizvodnog zasada vinove loze.

Podsticaji se utvrđuju u procentualnom iznosu od vrednosti prihvatljive investicije u skladu sa zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Detalje Pravilnika možete da vidite OVDE:

Foto/ilustracija: pexels.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!