Konkurs za izbor najboljih studentskih radova o evropskim integracijima

16. jun 2020 – Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije raspisalo je juče nagradni konkurs za izbor najboljih individualnih studentskih radova o evropskoj integraciji i procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Komisija koju čine profesori Univerziteta u Beogradu procenjivaće kvalitet pristiglih radova, a za autore tri najbolja predviđeni su honorari u iznosu od 85.000, 55.000 i 35.000 dinara.

Cilj ovog nagradnog konkursa jeste da neposredno uključi mlade akademske građane u otvorenu argumentovanu debatu o bitnim aspektima pristupnog procesa i članstva Srbije u Evropskoj uniji.

Radovi bi trebalo da odgovore na jedno od pet pitanja:

  1. Šta posle 70 godina od Šumanove deklaracije, 30 godina od Pariske povelje za novu Evropu i 20 godina od Milenijumske deklaracije Ujedinjenih nacija znači solidarnost u Evropskoj uniji i za Evropsku uniju?
  2. Zašto Evropska unija podržava postizanje održivog razvoja Srbije i može li Evropski zeleni dogovor za Zapadni Balkan ubrzati naše dostizanje ciljeva održivog razvoja do 2030. godine?
  3. Sposobnost EU da odgovori na iznenadne globalne krize i rizike izazvane epidemijama i prirodnim katastrofama: da li, kako i koliko proces evropske integracije doprinosi Srbiji u savladavanju panedemije COVID-19 i oporavku od nje?
  4. Kakvu budućnost Evrope želeti za Srbiju kakva se želi?
  5. Novi faktori i izazovi u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Pored tri najbolje rangirana, Ministarstvo će u elektronskom zborniku studentskih radova objaviti i ostale radove koji ispune kriterijume.

Konkurs je otvoren za studente programa osnovnih akademskih studija i programa master akademskih studija svih univerziteta u Srbiji.

Rok za slanje radova je 9. avgust, a sve informacije o konkursu mogu se naći na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva za evropske integracije (www.mei.gov.rs) ili putem imejla office@mei.gov.rs.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!