Dobra vest: Dabar ponovo uživa u Dunavu (VIDEO)

Izvor: luftika.rs, 15. jun 2020 – Gotovo 100 godina nije bilo dabrova u Dunavu. Istrebljeni su krajem 19. i početkom 20. veka zbog krzna, masti i ulja. Od 1998. do 2005. godine, u okviru projekta „Dabar u Srbiji“,  vlada nemačke pokrajine Bavarske poklonila je Srbiji tideset i jednog dabra. Naseljeni su u Zasavici, a tokom godina su stigli i do Save i Drine i Obedske bare. Viđani su i u Gornjem Podunavlju, neki „uvozni“ – iz Mađarske i Hrvatske, ali se ne pamti  da je neki skoro primećen toliko nizvodno, kao ovaj na Dunavu kod Novog Sada, o kome piše danas sajt Luftika.rs, a tu je i video snimak kao dokaz.

Stanovnici vikend naselja Kamenjar u Novom Sadu primetili su dabra na obali Dunava. On je uživao u vodi na svega nekoliko metara od terase jedne vikendice.

– Neobično je zaista. Decenijama imamo vikendicu i nismo nikada videli dabra kako uživa ispod naše terase. Čuli smo da ih ima ovde, ali do sada ih nismo primetili – rekao je za Luftiku vlasnik vikendice ispred čije terase je usnimljen dabar.

– Sigurno ima oko 20-ak kilograma. To je odrastao dabar, a pretpostavljamo da je u blizini i njegov par, i ko zna, možda i mladunci – dodao je naš sagovornik.

Snimak dabra na Dunavu u Novom Sadu je jedna od najlepših prirodnjačkih i ekoloških vesti u Srbiji u poslednje vreme.

– To je sjajna vest za Srbiju. Dabar je kod nas istrebljen početkom 20. veka. U smislu biodiverziteta naše zemlje, on je više nego dobrodošao – rekla je za Luftiku dr. Jadranka Delić, stručnjak za zaštitu prirode, oblast sisari, pri Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

– Njima je ovde lepo. Nemaju predatora, nisu ugroženi, a na raspolaganju im je veliki broj tokova. Treba očekivati da će se brzo širiti i naseljavati, ali to će biti kontrolisano. Postoje institucije koje o tome vode računa. Pre svega dr. Ćirović sa Biološkog fakulteta, koji je i radio na reintrodukciji. Oni prate brojnost vrste – rekla je doktorka i dodala kako je ipak bilo nekoliko pritužbi od ljudi u okolini Zasavice.

– Na nekoliko privatnih parcela u okolini Zasavice dabrovi su porušili stabla, tako da su se vlasnici bunili – rekla je ona i dodala kako rizika od prenaseljavanja i eventualne štete još uvek nema.

https://luftika.rs/dabar-kamenjar-novi-sad/

Skorašnji članci

error: Content is protected !!