Inkluzija mladih Roma: Besplatne obuke za razne veštine digitalnih medija

SMEDEREVO, 12. jun 2020 – Grad Smederevo u partnerstvu sa savezom romskih NVO Smederevski forum i Udruženjem građana Pro.tok 21 sprovodi projekat “RomInk – Inkluizija mladih Roma na tržište rada i u zajednicu”. Projekat se realizuje u okviru Programa “Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, a finansira Evropska unija, saopšteno je na zvaničnom gradskom sajtu.

Opšti cilj projekta je unapređenje socijalnog i ekonomskog statusa mladih Roma u gradu Smederevu a  specifični je usmeren na jačanje kapaciteta za (samo)zapošljavanje i unapređenje inkluzije romske omladine u gradu Smederevu .

U okviru implementacije projekta „RomInk – Inkluzija mladih Roma na tržište rada i u zajednicu“ realizatori pozivaju zainteresovane kandidate romske nacionalnosti (između 15 i 34 godine) za pohađanje besplatnih obuka za različite veštine digitalnih medija.

Obuke podrazumevaju teorijski i praktični deo. Kandidati će najpre savladati teorijske osnove veštine koju odaberu, a nakon toga će kroz nekoliko meseci praktično usavršavati odabranu veštinu na novoosnovanom veb portalu, uz nadzor i vođstvo mentora.

Obuka se odnosi na:  osnove veb-novinarstva, video-montažu, grafički i veb dizajn, marketing i društvene mreže i veb programiranje.

Rad sa kandidatima je u malim grupama i individualan.

Polaznici svake grupe dobijaju besplatno i obuke iz osnova preduzetništva i preduzetničke motivacije. Biće primljeno ukupno 20 kandidata za obuke, od čega će troje najuspešnijih biti angažovano za rad na portalu i veb radiju nakon isteka obuka.

Same obuke održavaće se u novootvorenom Edukativno-preduzetničkom centru u Smederevu. Teorijska znanja sticaće se tokom šest meseci – kroz predavanja i radionice,  kao i kroz praktičan rad kroz saradnju s mentorom.

Krajnji cilj projekta „Rom Ink – Inkluzija mladih Roma na tržište rada i u zajednicu“ je osposobljavanje mladih Roma za zapošljavanje i samozapošljavanje na tržištu rada, ali i zapošljavanje jednog broja mladih Roma na novoosnovanom romskom portalu i veb radiju.

Uslovi konkursa i potrebna dokumentacija mogu da se preuzmu sa internet adrese Gradske uprave Smederevo (www.smederevo.org.rs), ili u Gradskom uslužnom centru šalter-07

Rok za prijavljivanje na Konkurs je deset dana od dana objavljivanja  na sajtu grada Smedereva, odnosno do 21. juna.

Projekat će se implementirati 15 meseci. Ukupna vrednost je 62.851,80 evra, od čega će EU sufinansirati projekat u iznosu od 56.390,63 evra odnosno 89,72 posto.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!