Odobrena sredstva za radove na kuli 11, Varoškoj kapiji i crkvi u Cerovcu

SMEDEREVO, 10. jun 2020 – Ministarstvo kulture i informisanja odobrilo je sredstva za realizaciju tri projekta Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Za konzervatorsko-restauratorske radova na sanaciji i konzervaciji nadzemnog dela kule 11 Smederevske tvrđave odobreno je 10.800.000 dinara, s tim što se i lokalna samouprava obavezala da ovaj iznos dopuni sa još 2.700.000 dinara. Do kraja meseca trebalo bi da bude raspisana javna nabavka, kako bi radovi što pre mogli da počnu, da se iskoristi od lepog vremena i građevinske sezone koliko je god moguće.

Za drugu fazu zaštitnih arheoloških istraživanja u sektoru Varoške kapije 1 Tvrđave odobreno je 2.800.000 dinara, a ovi radovi, zaustavljeni u vreme pandemije i vanrednog stanja, vrlo brzo bi trebalo da budu nastavljeni.

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture je kod Ministarstva aplicirao i za projekat sanacije, konzervacije i prezentacije kompleksa crkve Sv. Trojice u Cerovcu, ali je odobren samo deo traženih sredstava u iznosu od 5 miliona dinara, pa će radovi ove godine biti ograničeni na sanaciju krova i restauraciju ikonostasa.

Regionalni zavod je na konkursu za radove u 2020. godini aplicirao i sa projektom statičke sanacije crkve Zahvalnice i prezentacije kompleksa u Radovanjskom lugu koji Ministarstvo kulture nije finansijski podržalo.

Foto: podunavlje.info©, Ikonostas crkve u Cerovcu – Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!