Počela rekonstrukcija Opšte bolnice u Smederevskoj Palanci

SMEDEREVSKA PALANKA, 8. jun 2020 – Rekonstrukcija Opšte bolnice “Stefani Visoki “ u Smederevskoj Palanci počela je danas, a otpočinjanju radova prisustvovao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Radovi vredni 3 milijarde dinara, odvijaće se u tri faze. U prvoj, koja je počela danas, biće zamenjen krov, kompletna stolarija, obnovljena fasada i prijemnog dela zgrade. Druga i treća faza obuhvataju izgradnju i opremu potpuno novog bloka ukupne površine više od 8.500 kvadratnih metara. Novac je obezbedila Vlada Srbije preko Kancelarije za javna ulaganja, a rok za završetak radova je tri godine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je u svom obraćanju prisutnima podsetio da je u poslednje tri godine u ovoj bolnici zaposleno više od 160 zdravstvenih radnika, od toga 79 na neodređeno.

“Odobrili smo u poslednje tri godine 79 specijalizacija, više nego što je odobreno za prethodnih 14 godina“, rekao je ministar i naglasio da će država nastaviti da ulaže u zdravstvo , u okviru čega je i politika zapošljavanja mladih lekara.

“Omogućićemo vaše usavršavanje i edukaciju“, rekao je Lončar i dodao da se tokom epidemije pokazalo da država nije pogrešila što je prethodnih godina ulagala u zdravstveni sistem.

Kazao je i da je epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom, da je država odradila svoj deo posla i da je na pojedincima da poštuju mere.

„Moramo da se prilagodimo da je virus korona tu i da moramo da živimo sa njim, da se pridržavamo mera zaštite da ne dođemo u situaciju kao Severna Makedonija“, rekao je Lončar novinarima u Smederevskoj Palanci.

Direktor Opšte bolnice “Stefan Visoki“ Nikola Ristić podsetio je da se u ovoj ustanovi radi u zgradi koja je podignuta 1948. godine i da će rekonstrukcija omogućiti da se  prošire kapaciteti, ali i nivo usluga.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen naglasio je da će, kada se završi rekonstrukcija bolnice, kako je rekao, to biti jedan od najmodernijih medicinskih centara u tom delu Srbije.

Ovom prilikom, predstavnici korejske kompanije “Kjungšin kejlb“ uručili su danas vrednu donaciju palanačkoj bolnici od 10 monitora i CTG aparata.

Foto: palankadanas.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!