Miloš Jovanović i kandidati Metle 2020 predstavili se Smederevcima

SMEDEREVO, 8. jun 2020 – Pokret Metla 2020 danas je na centralnom gradskom trgu u Smederevu predstavio kandidate za republičke i lokalne izbore. O tome šta očekuje od izbora, kao i u atmosferi u kojoj ih Srbije dočekuje, za portal Podunavlje.info govorio je Miloš Jovanović, nosilac liste ovog pokreta na izborima za Narodnu Skupštinu.

„Koliko god vladala užasna konfuzija, polarizacija i ostrašćenost, ipak mi se čini da je većina ljudi sačuvala razum i pribranost i sve što mi iz Pokreta Metla govorimo polako dopire do njih. Apsolutno sam uveren da ćemo preći cenzus i da ćemo biti parlamentarna stranka, odnosno pokret, i da ćemo moći da utičemo na javni i politički život više nego što smo to do sada činili“, optimista je Jovanović po pitanju uspeha Metle na predstojećim izborima.

Prvom čoveku Metle je, kaže, žao što ima ovoliko lista i čini mu se da će većina tih lista imati više potpisa nego što će dobiti glasova na izborima.

„Srpska demokratija je bolesna i ovo je odraz tog patološkog stanja. Nema tu mnogo ozbiljne politike ni ozbiljnih programa, pa ni ozbiljnih ljudi. Bila je ta opcija bojkota, dugo i temeljito smo to razmatrali i došli do zaključka da to nije svrsishodan način borbe protiv ovog režima i ludačke atmosfere koja se pravi . Izbori su za nas samo etapa u toj borbi, to – da budemo parlamentarni – prvi je korak. Neophodan, ako želimo da se tenzije spuste i da se vlast promeni. Moramo da napravimo konsenzus oko nekih najvažnijih državnih pitanja, a onda da polako uvodimo red u ovoj državi“, smatra Jovanović.

Kao profesor u situaciji je da od mladih čuje šta je to što im najviše smeta, koji su razlozi da je među njima većinski stav „samo da diplomiram, pa da emigriram“

„Kada nemate pravnu državu, nemate sigurnost da ćete u životu imati onoliko koliko zaslužite svojim trudom, diplomom, onda nemate budućnost. Zato nam klinci odlaze, manje zbog stanja u ekonomiji, a više zbog nereda koji vlada, nepotizma i javašluka. Činjenica da je partijska knjižica najvažniji dokument, vratili smo se na komunističko stanje, kada je članstvo u partiji otvaralo sva vrata. Sad je isto, ako ste član možete da dobijete posao u javnom preduzeću, možete da dobijete lažnu diplomu, možete da se obogatite, jer korupcija vlada društvom. To moramo da promenimo. Najvažniji deo našeg programa je da omogućimo građanima da glasaju za svoje predstavnike po imenu i prezimenu, drugim rečima da vratimo većinski sistem. Samo tako će se razbiti snaga stranaka, samo tako ćemo se rešiti pritiska stranaka, vladajućih, na pravosuđe, na ekonomske tokove, na medije, negativne selekcije…  To je put da se vrati prava vrednost studentskom indeksu i fakultetskoj diplomi i radnoj knjižici“, zaključuje Jovanović.

 

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!