Dačić: Kompromis je da svako dobije po nešto od onoga što nije želeo

SMEDEREVO, 6. jun 2020 – Koalicija Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija održala je danas predizborni skup u Smederevu, na kome su bili Ivica Dačić i Dragan Marković Palma, kao i Branko Ružić, Vladan Zagrađanin i prof. dr Goran Tasić, kandidat za poslanika iz Smedereva.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije, ministar inostranih poslova i predsednik SPS-a, obraćajući se pristalicama, pored ostalog je podsetio na probleme sa kojima se zvanični Beograd danas suočava, kakvi su odnosi sa vlastima Crne Gore, kao i na “nedostatak kompromisa” nakon ukidanja recipročnih mera Prištine.

“Srbija je spremna na dogovor i na kompromis, ali za nas nije kompromis u kojem će samo Srbi da izgube. Za nas je kompromis da svako dobije ponešto od onoga što nije želeo. Tako da ta opcija, da nemamo o čemu da pregovaramo i da mi treba samo da priznamo Kosovo, nije prihvatljiva. Mi ćemo nastaviti sa našom principijelnom politikom, zajedno sa našim koalicionim partnerima i Aleksandrom Vučićem, jer imamo tu sreću  da on deli te stavove o ovim pitanjima”, kazao je Dačić.

Predsednik Socijalističke partije Srbije je dodao da je njihova (SPS-JS) politika poznata.

“Zalažemo se za socijalnu pravdu, protiv smo surovog neoliberalnog kapitalizma i neoliberalnog koncepta tržišne privrede koju interesuje samo profit. Mi se zalažemo za pravednu raspodelu društvenog bogatstva, da sva deca imaju pravo da se školuju, da svi imaju pravo da se leče, bez obzira na svoje poreklo ili prihod. To ne može da bude privilegija bogatih, jer ako školovanje i lečenje to jesu, onda mi ništa nismo uradili u progresu čovečanstva. Zato su te socijalističke ideje osnovne ideje ljudskog progresa”, istakao je lider socijalista i završio obraćanje sa  poznatim: “Živela Srbija!”

Članovima i pristalicama koalicije je govorio i Dragan Marković Palma, koji se, pored toga što je hvalio rad šefa koalicije (Dačića) kao ministra inostranih poslova, rekao da se on (Palma) zalaže za decentralizaciju Srbije i da je ljudima poznat njihov program – da građani budu korisnici budžeta a ne političari. Dodao je da hoće, kao u Jagodini, da građani imaju besplatan autobuski prevoz, da deca idu besplatno na more, da se to plaća iz gradskog budžeta, da trudnice i porodilje svakog meseca primaju 200 evra, da se poboljšaju uslovi života na selu i da se sve to finansira iz budžeta lokalne samouprave.

“Da se to uradi, mora da se štedi. Zato će naši odbornici u Skupštini grada Smedereva, odmah posle izbora, tražiti da se ukinu plate članovima Gradskog veća, da odbornici ne primaju dnevnice, da nema putnih troškova, da ne mogu da troše na službene telefone po 50-60 hiljada dinara. To važi za celu Srbiju a ne samo za Smederevo. I kada te pare uštedite onda ćete moći da ih usmerite na građane, onda ćete imati ono što piše u našem programu”, rekao je pored ostalog Marković.

Za sutra je najavljen centralni predizborni miting ove koalicije na Tašmajdanu u Beogradu, a nakon obraćanja lidera predstavnici izborne liste broj dva, sa svojim pristalicama, prošetali su od prostorija partije u Ulici kralja Petra, preko centralnog gradskog trga, sve do Karađorđevog duda, gde je i završena predizborna poseta, zbog čega je privremeno bio obustavljen saobraćaj u centru grada.

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!