Uroš Bobić i Fumiko Takešita Knežević dobitnici nagrade „Mane Šakić“

BEOGRAD/SMEDEREVO, 5. jun 2020 – Fond „Branislav Mane Šakić“, i pored vanrednog stanja i okolnosti vezanih za virus KOVID 19, nastavlja tradiciju neprekidnog izbora dobitnika priznanja najboljima na polju očuvanja srpskog jezika i kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja, kao i strancima čije je vladanje srpskim jezikom na zavidnom nivou. Ipak, po prvi put se uručenje odličja odlaže za narednu godinu, kada će istovremeno biti obavljeno i za 2021, 5. juna, na Šakićev rođendan, u Narodnoj biblioteci Smederevo.

Uroš Bobić, snimio Nikola Bižić

Na putu ka zaokruženju četvrt veka bitisanja istoimene nagrade, ovogodišnji, 23. laureat i nosilac Plakete je Uroš Bobić, novinar i zamenik glavnog urednika radija Sputnjik Srbija, gde radi od januara 2015., tačnije od samog početka delovanja ovog regionalnog ruskog medija na srpskom jeziku. Četvrti dobitnik Specijalnog priznanja, ustanovljenog 2017. godine, je Japanka Fumiko Takešita Knežević, korepetitor i član Narodnog orkestra beogradskog KUD-a „Gradimir“.

Zavidna biografija dobitnika ovogodišnje Plakete, Uroša Bobića, ukazuje na široku lepezu interesovanja, čije je osnovno polazište Fakultet dramskih umetnosti BU, Radio produkcija, uz dodatno obrazovanje u Londonu, a pred mikrofonom je, kako kaže, od srednjoškolskih dana.

Profesionalnu opredeljenost ka elektronskim medijima potvrđuje jedanaestogodišnjim radom u RTV B92. na poslovima tonskog snimatelja, radio i TV novinara, i TV producenta, da bi potom sedam godina bio deo srpske redakcije BBS-ja u Londonu kao radio novinar i producent, i novinar i urednik sajta. Beleži i rad predavača na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum, uz povremeno bavljenje marketinškim i produkcijskim poslovima.

U Radio Sputnjiku, koji je ove godine obeležio pet godina uspešnog rada, učestvuje u organizaciji, osmišljavanju i realizaciji programa, provodeći značajan deo vremena pred mikrofonom. Prepoznatljivog glasa, kojim odmereno, jasno i sa besprekornom dikcijom, uz istančan i iznivelisan osećaj za sadržaj teksta saopštava najvažnije vesti bili su, po mišljenju žirija, odlučujući u izboru Uroša Bobića za ovogodišnjeg nosioca 23. Plakete „Branislav Mane Šakić“.

Fumiko Takešita Knežević

Specijalno priznanje, četvrto u nizu, pripalo je Japanki Fumiko Takešita Knežević, pravniku i zaljubljeniku u folklor Istočne Evrope, a posebno Srbije. Prvi put je posećuje 2000-te, da bi od 2007. ostala za stalno, pronašavši smisao svog života, pored stvaranja porodice, i u srpskoj tradicionalnoj muzici na harmonici i korepetitorskom radu najpre u KUD-u „Talija“, a potom i „Gradimiru“.

Upornost, vođena željom da nauči jezik, bili su povod da osnove srpskog počinje da stiče od 1999. u Japanu, potom nastavlja učenje u privatnoj školi u Beogradu, nadograđujući znanje kroz svakodnevni razgovor u svom okruženju. Uz napomenu da se od stranaca ne očekuje apsolutno poznavanje jezika, nivo koji je dostigla Fumiko je vredan pažnje i odličja, što je žiri svojom odlukom i potvrdio.

Ono što karakteriše sve dosadašnje dobitnike Specijalnog priznanja strancima, a bitan je razlog u odlučivanju pored znanja jezika, je i njihova posvećenost stvaranju mostova između matice zemlje i Srbije. Fumiko Tašekita Knežević u isto vreme je i član japansko-srpskog dua Fu-Go, i japanskog trija EN, promovišući u Japanu srpsku izvornu narodnu muziku, a u Srbiji japansku.

Koncert srpske i japanske muzike u Tokiju sa Aleksandarom Petrovićem, muzičarem iz Srbije, novembar 2019. Foto: Masaki Nakamura

Fond i odličje „Branislav Mane Šakić“ postoje od 1998. u znak sećanja na jednog od prvih spikera Radio Smedereva, koji je svojim radom tokom četvrt veka potvrđivao neophodnost očuvanja srpskog jezika i negovanja kulture govora u elektronskim medijima. Priznanje, čiji se nosioci neprekidno biraju već 23 godine, je utoliko značajno i jedinstveno jer slične nagrade nisu postojale ni u SFRJ,  ni u potonjim državama, zaključno sa Srbijom“, podseća u ime Fonda „Branislav Mane Šakić“, Jadranka Nićin, osnivač.

 

Želeći da podstaknemo očuvanje našeg jezika, štiteći ga od stranih uticaja negovanjem pravilnog govora, posebno u elektronskim medijima Srbije, gde je uloga spikera, voditelja i novinara od posebne važnosti, podsećamo da su upravo tim povodom 1998. ustanovljeni Fond „Branislav Mane Šakić“ i istoimena nagrada, sa namerom da se dodeljuje za vrhunski domet i visoki profesionalizam u ovom poslu. Od 2017.  nagrada pokriva i područje okruženja i rasejanja.

Ovo priznanje nosi pečat sećanja i dužnog poštovanja prema Branislavu Manetu Šakiću, čoveku-zaljubljeniku u čistotu jezika i lepotu izgovorene reči, čiji su život i četvrt veka spikerskog rada ostali utkani u bitisanju smederevskog radija. Imajući pomenuto u vidu, iste godine od njegovog preranog odlaska a na inicijativu supruge Jadranke Nićin, novinara, i uz svesrdnu podršku ove medijske kuće, formirani su Fond i odličje koji nose Šakićevo ime.

Zaključno sa 2010. nagrada  je dodeljivana 16. oktobra u Radio Smederevu, na dan osnivanja ovog medija da bi, nakon njegove privatizacije a potom i gašenja, celokupna realizacija izbora i uručenja Plakete ostao u nadležnosti osnivača Fonda i obavlja se u Narodnoj biblioteci Smederevo 5. juna, na dan rođenja Branislava Maneta Šakića.

Podsećanja radi, Plaketu su dobili : Danica Lekić, spiker Radio Smedereva,  koja je sa kolegom  Šakićem u ovoj kući bila od njenog osnivanja, potom Draga Jonaš  (Radio Beograd),  Marija Slavković   (Radio Beograd),  Duško Marković  (Radio Beograd),  Snežana Živković  (RTV Novi Sad), Vinka Knežević (RTV Kragujevac), Žarko Obraćević  (Radio Beograd) i Tomislav Bogdanović (RTV Kruševac).

Slede Dušanka Kalanj (RTS), Svetlana Aleksić (RTV Panonija, Novi Sad), Aleksandar Gajšek (Televizija Studio B, Beograd), Stevo Obrić (RTV Kragujevac), Miloje Mića Orlović (RTS),  Miroslav Vojvodić (Radio Beograd), Desanka Milosavljević (Radio Kosovska Mitrovica), Dina Čolić (RTS), Svetlana Mladenović (Radio Beograd 202), Ljiljana Marković (RTS),  Marina Rajević Savić (RTS, Televizija Hram), Slobodanka Vujanić (RTVRS, Radio Republike Srpske), Jelena Jež (Radio „Slovo ljubve“ Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke),  Dragan Pavlović (Radio Smederevo, Luks radio) i ovogodišnji dobitnik, Uroš Bobić (Radio Sputnjik, Srbija).

Uz postojeće odličje, koje se u kontinuitetu dodeljuje od 1998. godine, Fond „Branislav Mane Šakić“ je 2017. ustanovio i novu vrstu nagrade, Specijalno priznanje,  sa ciljem da se dodeljuje strancima za izvanredno vladanje srpskim jezikom. Prvi dobitnik je bio Francuz Arno Gujon, osnivač i direktor humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“, a 2018. je otišlo u ruke Ruskinje Ane Rostokine, prevodioca i književnog stvaraoca. Pomenuto odličje je  2019.  pripalo Brazilcu Tijagu Fehejri, turizmologu i blogeru, a ove godine Japanki Fumiko Takešita Knežević, korepetitoru i članu Narodnog orkestra KUD „Gradimir“,  dueta FuGo, i japanskog tria EN.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!