Smederevka osvojila Turnir mladih fizičara i ide na Svetsko prvenstvo

SMEDEREVO, 4. jun 2020 – Anđela Ćirić, učenica trećeg razreda smederevske Gimnazije, na finalnom takmičenju Turnira mladih fizičara, održanom online, osvojila je prvo mesto sa svojim timom u kome su bile i Anđela Bešir iz Gimnazije u Zaječaru, kao i Mia Šolak  iz Gimnazije u Svilajncu.

„Prethodnih meseci, kroz nekoliko kvalifikacija, timovi su izvodili fizičke eksperimente, pripremali prezentacije i međusobno diskutovali o svojim istraživačkim rezultatima. Takmičari su radili veliki broj serija merenja u kojima su varirani različiti parametri. Rezultati su sistematizovani, prikazani u obliku grafika i fenomeni su teorijski  tumačeni“, pojasnila je Anđela Ćirić detalje takmičenja za Podunavlje.info.

Pobednički tim, koji će dopuniti još dvoje najuspešnijih takmičara, učenica Matematičke gimnazije iz Beograda i učenik Užičke gimnazije, činiće reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu za mlade fizičare – International Young Physicists’ Tournament. Gruzijski grad Kutaisi biće domaćin ovog takmičenja, koje je zbog pandemije odloženo za jesen.

Anđeli, koju ćemo posebno predstaviti naredne nedelje u okviru projekta „Da, to sam ja“, kao i ostalim članovima ekipe Srbije predstoji rad na istraživanju novih fizičkih fenomena. Portal Podunavlje.info im želi mnogo uspeha na takmičenju u Gruziji.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!