Snimanje podvodnih mina, pa onda vađenje nemačkih brodova iz Dunava

2. jun 2020 – Od 220 rečnih brodova koje je nemačka vojska potopila u Dunavu pred kraj Drugog svetskog rata, posle rata je izvađeno tridesetak, a ostalo je još više od 180 koje treba izvaditi, izjavio je danas predstavnik Ministarstva građevinarstva Veljko Kovačević.

Kovačević je rekao da je utvrđeno da 23 broda naročito ugrožavaju životnu sredinu i bezbednost kada je nizak vodostaj, kada se oni i vide, a i zbog toga što tu ima i neeksplodiranih podvodnih mina. Zato su započeta podvodna snimanja koja treba da pokažu gde se tačno ta eksplozivna sredstva nalaze.

U prvoj fazi podvodnim snimanjima oni moraju da se tačno lociraju, a problem predstavljaju podvodne mine za koje se ne zna kako će reagovati nakon 70 godina od kada su potopljene.

Tender za uklanjanje potopljenih nemačkih brodova će biti raspisan kada se utvrde sve činjenice o tome ne samo gde su brodovi već i gde se u njima tačno nalaze eksplozivna sredstva i koliko ih ima.

Kovačević je objasnio da su brodovi namerno potapani tako da su tonuli jedan na drugi, što je bila namera nemačke vojske da na kraju Drugog svetskog rata zaustavi napredovanje Crvene armije.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!