Seoskom domaćínstvu sa najviše lastinih gnezda tona kukuruza

2. jun 2020 – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i ove godine organizuje takmičenje “Domaćinstvo koje su laste izabrale”, a tonom kukuruza biće nagrađeno ono domaćinstvo koje bude imalo najveći broj gnezda seoskih lasta.

Seoske laste su jedan od simbola sela, a da bi taj status i zadržale Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kroz ovo takmičenje podržava mala poljoprivredna domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Opstanak seoskih lasta zavisi od štala vrednih domaćina u kojima one svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane.

Nagrađuje se domaćinstvo sa područja Republike Srbije koje bude imalo najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta. Pod domaćinstvom se smatraju objekti u vlasništvu jedne porodice ili poljoprivrednog gazdinstva, a ne objekti zadruga, velikih poljoprivrednih kombinata i drugih preduzeća. Svaki učesnik može kandidovati samo jedno domaćinstvo. U slučaju da postoje dva ili više domaćinstva sa istim brojem aktivnih gnezda, o pobedniku će odlučiti žiri.

Učesnici moraju da prijave stvaran broj aktivnih gnezda seoskih lasta. Po izboru, a pre proglašenja pobednika, žiri će proveriti verodostojnost broja gnezda koja je učesnik prijavio. Broj gnezda mora biti dostavljen do 15. juna 2020. do 20 časova.

Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni na stranici www.pticesrbije.rs do 21. juna 2020. i u sredstvima javnog informisanja.

Pravila takmičenja i obrazac prijave možete da vidite i preuzmete OVDE:

Sve dodatne informacije možete da dobijete slanjem upita na imejl proleceuzivo@pticesrbije.rs, ili pozivom na telefon 021/631-83-43 i 011/334-39-02.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!