Da, to sam ja – Milena Menčanin

SMEDEREVO, 31. maj 2020 – Među nagrađenim osnovcima i srednjoškolcima na literarnom konkursu “Heroji našeg doba“, koji su tokom vanrednog stanja organizovali Narodna biblioteka Smederevo, Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug i Medicinsko-farmaceutska škola „Sveta Petka“, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara, našla se i mlada Smederevka kojoj posvećujemo narednu priču u okviru projekta “Da, to sam ja”.

“Moje ime je Milena Menčanin. Živim u Smederevu. Imam dvanaest godinama i idem u Osnovnu školu ’Dositej Obradović’, odeljenje V/4. Pesme sam počela da pišem sa devet godina. U trećem razredu osvojila sam svoju prvu nagradu, koja me je podstakla da pišem i dalje. Kroz pisanje se najbolje izražavam, a pored pisanja uživam u crtanju, kao i u odbojci koju treniram u Ženskom odbojkaškom klubu Smederevo”, rekla je za Podunavlje.info Milena Menčanin.

Milenina nastavnica srpskog jezika i književnosti je Jelena Ivanišević.

“Petače, a već pesnik! Ista kao i vršnjaci, a opet drugačija kada perom progovori. Ta vrsta upoznavanja tekla je i pre nego što sam zvanično postala predmetni nastavnik njenom odeljenju, prateći Milenine literarne uspehe. Skromna, nenametljiva, odgovorna pred svim školskim izazovima. Milena je mila kao što joj i samo ime kaže. Kad su pesnički poletarci u pitanju, lepa reč, ohrabrenje u vidu pohvale, poneki zagrljaj i stisak ruke su ono što im je najpotrebnije. Milena tu energiju svakako crpi iz ljubavi koju prvenstveno dobija od svoje porodice i prijatelja, ali i svih onih koji umetnost, lepu reč, poeziju, podržavaju i u njoj znaju da uživaju. Svako čitanje Mileninih stihova izmami mi osmeh, a neretko suzu radosnicu i spoznaju da se u malim ljudima pesnici rađaju.”

Milenino umeće zapazili su i drugi, maltene gde god je učestvovala sledila su priznanja; prva nagrada na literarnom konkursu „Dosta su svetu jedne Šumarice“,  prvo mesto na Svetosavskom literarnom  konkursu „Crkvi, školi osnov dade Ti, blaženi Savo, Ti!“, prvo mesto na 47. smotri literarnog stvaralaštva “Izvor žive reči“, prvo mesto na gradskoj smotri recitatora „Pesniče naroda mog“…  Na kraju i prvo mesto na literarnom konkursu „Heroji našega doba“.

Organizatori konkursa “Heroji našeg doba“ javno su pohvalili sve učesnike i zahvalili im se što su doprineli negovanju lepe reči i odavanju počasti prema zdravstvenim radnicima, Aktuelnost teme značajno je motivisala učenike osnovnih i srednjih škola Podunavskog okruga, na konkurs je pristiglo čak 140 pesama i kratkih priča kroz koje je, iskreno i toplo, iskazano poštovanje prema zdravstvenim radnicima, herojima ovog teškog vremena pandemije.

Ovo je Milenina nagrađena pesma.

Projekat „Da, to sam ja – promocija uspeha dece i mladih u Smederevu“ je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!