Svetski dan borbe protiv multiple skleroze – sutra Trg u narandžastom

SMEDEREVO, 29. maj 2020 – Povodom Svetskog dana borbe protiv multiple skleroze 30. maja Udruženje MS Platforma Smederevo organizuje ove subote manifestaciju „Trg Republike u narandžastom“. Širom sveta ovakvim manifestacijama skreće se pažnja na ovu ozbiljnu bolest, a MS platforma Smederevo želi da istakne probleme koje imaju oboleli u Smederevu.

MS platforma Smederevo će ovim povodom od 17 časova na gradskom trgu podeliti mnoštvo narandžastih balona najmlađim sugrađanima. Zbog situacije sa pandemijom covid-a 19, pridržavaće se svih epidemioloških mera i zbog toga će ovim skromnim gestom skrenuti pažnju na probleme u lečenju i svakodnevnom životu.

U svetu od multiple skleroze boluje više od dva miliona ljudi, a u Srbiji taj broj prelazi devet hiljada. Ovo je bolest koja je sve češća kod mladih ljudi. Nekada je multipla skleroza bila sinonim za težak invaliditet, ali sve se promenilo u poslednjih dvadeset godina pojavom terapije koja modifikuje tok bolesti.  U svetu postoji petnaest originalnih registrovanih lekova za lečenje multiple skleroze.

U Srbiji je, međutim, terapija dostupna za samo dvanaest odsto obolelih od MS. Oni koji se, ipak, leče dobijaju lekove niže efikasnosti koji se primenjuju za blaže i početne forme bolesti. Oni sa težom formom bolesti nemaju mogućnost lečenja.

MS platforma Srbije zajedno sa svojim podružnicama,kojima pripada i smederevska, nedavno je postala pridruženi član Evropske MS platforme. Kroz niz aktivnosti, MS platforme zajedno rade na informisanju javnosti i obolelih, zagovara dostupnost lekova za sve obolele, kao i transparentnost u dodeljivanju lekova.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!