Site icon podunavlje.info

Atletska staza sa tartanom u Smederevskoj tvrđavi, u završnoj fazi

SMEDEREVO, 27. maj 2020 – Ugovor o sufinansiranju rekonstrukcije atletske staze u Smederevskoj tvrđavi potpisali su danas u Smederevu direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković i gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Priča o izgradnji atletske staze u Smederevu počela je još 2012. godine, a ovih dana ulazi u završnu fazu. Kompletna rekonstrukcija sa tartan podlogom koštaće, po proceni  potpisnika, oko 20 do 25 miliona dinara, veći deo će uložiti Savez i Ministarstvo omladine i sporta, a pet miliona dinara Grad Smederevo. Očekuje se da staza bude završena u julu, najkasnije početkom avgusta.

„Ovo će biti jedan od prvih stadiona koji ćemo uspeti da uradimo kao Srpski atletski savez (od februara je promenjen naziv p.a). Izgradnjom atletske infrastrukture, za razliku od drugih sportova, čije objekte i stadione koriste samo oni, taj (atletski) objekat koriste svi – od rekreativaca, veterana, školske, predškolske dece, naravno i atletičara. Nema sporta koji nije proizašao iz atletike i nema sporta koji u nekom trenutku neće koristiti tu stazu za kondicione pripreme. Ovo je ulaganje u zdravlje naše dece, u zdravlje nacije i preventivno delovanje na zdravlje naše populacije“, rekao je pored ostalog Branković nakon potpisivanja i dodao da je raspisana javna nabavka i da je najveću podršku projektu dalo Ministarstvo za omladinu i sport.

Prema njegovim rečima, planirano je da u julu počne izlivanje tartana i da krajem tog meseca, ili početkom avgusta, bude završen ovaj moderan atletski objekat, kako je kazao, jedinstven na svetu, u okviru srednjovekovne tvrđave, sa sertifikovanom stazom za najveće atletske događaje. Branković je rekao i  da zbog zaštite spomenika kulture ovde ne može ništa da se gradi, ali će se koristiti montažne tribine prilikom organizacije mitinga i značajnijih takmičenja. On je naglasio i da će staza morati da se obezbedi, jer je u pitanju sportski objekat koji mora namenski da se koristi.

„Izgradnjom ove atletske staze dobijaju svi građani Smedereva. Ulazimo u završnicu projekta, zahvaljujući pre svega Srpskom atletskom savezu koji je većim delom finansirao projekat i Ministarstvu omladine i sporta. Do sada je za uređenje infrastrukture, izgradnju osnove za tartan, utrošeno oko 35 miliona dinara, a tartan će nas koštati još oko 25 miliona, ali ćemo dobiti vrhunsku stazu koja će moći da se koristi i u takmičarske i u rekreativne svrhe. Grad je u prvoj fazi uložio tri miliona i u tartan pet miliona dinara“, rekla je gradonačelnica Smedereva i napomenula da će i druge discipline koje spadaju u domen atletike moći da se razvijaju na tom prostoru, uz obavezu Grada i Atletskog kluba da se staza adekvatno koristi, održava i da se sačuva, izrazivši očekivanje da se možda već naredne godine ovde održi i neko međunarodno takmičenje.

Potpisnici današnjeg ugovora su se saglasili da je ogromnu pomoć u realizaciji ovog projekta pružio Atletski klub Smederevo, predsednik kluba Darko Savić, koji je jedan od najzaslužnijih što se došlo do finiša projekta, kada se na asfalt izliva tartan i građani Smedereva dobijaju, kako se čulo, jedan od najmodernijih i najlepših atletskih objekata u Evropi.

Exit mobile version