Da, to sam ja – Milica Dimitrijević

SMEDEREVO, 24. maj 2020 – Ko su smederevski dobrovoljci/volonteri koji su tokom vanrednog stanja žrtvovali sebe za dobrobit drugih? Kako je funkcionisala ova grupa nesebičnih devojaka i mladića tokom vanrednog stanja, pod okriljem Crvenog krsta?

U nastavku projekta „Da, to sam ja“ Podunavlje.info će pokušati da prikaže portrete ovih mladih ljudi koji zaslužuju pažnju, jer svojim radom pokazuju ono plemenito u ljudima. Zato ih uostalom i zovemo herojima našeg doba, onima na koje bi trebalo da se ugledamo, da budu primer.

Milica Dimitrijević ima 18 godina. Učenica je četvrtog razreda Gimnazije, a istovremeno pohađa i Medicinsku školu. Ovo je njena priča o prvom iskustvu volontiranja – u Crvenom Krstu u Smederevu tokom epidemije korona virusa.

„Oduvek sam volela da pomažem drugima, a nakon što sam na internetu videla da su Crvenom krstu potrebni volonteri odlučila sam da pokušam da dam svoj doprinos i prijavila se. Nakon obuke od dva dana, tokom koje smo se svi upoznavali sa situacijom, bili smo spremni da pomognemo onima kojima je to tada bilo preko potrebno. Nikome od nas nije bio problem da ustanemo rano kako bismo se svakog jutra nalazili sa koordinatorom. Dan bismo započinjali podelom opreme za prevenciju korona virusa, deljenjem u timove i saopštavanjem obaveza koje se moraju ispuniti tog dana, naravno u što kraćem roku i na što efikasniji i sigurniji način.

Najčešće smo se susretali sa osobama starijim od 65 godina, onima koje predstavljaju najranjiviju grupu. Odnosili smo im namirnice neophodne za život, sredstva za higijenu i naravno lekove. Bilo je trenutaka kada sam se susretala sa poprilično potresnim i dirljivim situacijama. Ravnodušnom me nije ostavila starica koja živi sa sinom u jednoj prostoriji u potkrovlju zgrade. Bez vode i struje, u lošim higijenskim, a rekla bih i zdravstvenim uslovima, bez kupatila, sa nameštajem u fazi raspadanja u toj jedinoj sobi, koja je u opštem haosu. Kada je otvorila vrata tog svog ‘doma’ jasno se osetio miris dima pomešan sa svim ostalim neprijatnim mirisima. Ipak, ona nas je sa osmehom dočekala, obradovala se paketu hrane i higijene koji smo joj doneli.

Bilo je i situacija, u svoj toj muci koju smo viđali, koje su nas nasmejale i koliko-toliko oraspoložile. Tako smo jednog dana dobili poziv da odnesemo pomoć devedesetogodišnjoj baki. Adresa je bila maltene u centru grada, u Ulici Dimitrija Davidovića, ali kada smo došli na to mesto nije bilo kuće pod tim brojem. Pozvali smo broj telefona odakle je stigao poziv, baka se javila i objasnila nam da moramo da odemo do pijace. Sledili smo njena uputstva, otišli do pijace i krenuli kako nas je navodila. Ispostavilo se da smo se vratili na mesto s koga smo krenuli, jer je kuća bila tu, a sirota starica je jedino po tom orijentiru, pijaci, znala put do njene kuće da nam objasni.

Svim volonterima zajedničko je to da smo, nasuprot svemu što smo videli, zračili pozitivnom energijom ma koliko u nekim trenucima bili potreseni. Lepa reč uz po koji osmeh sve je činilo mnogo lakšim. Iz svega ovoga smo, uz veliki trud, požrtvovanost i mnogo empatije, izašli sa lepim iskustvima i novim poznanstvima. Zapamtiću te lepe trenutke provedene sa ljudima koji su bili spremni da žrtvuju svoje vreme kako bi pritekli u pomoć onda kada je to bilo najpotrebnije. Sigurna sam da ću ostati član ove predivne organizacije. Volonterizam je divna i plemenita stvar i pozvala bih sve mlade ljude koji imaju volje da pomažu ljudima da se uključe“, kaže za Podunavlje.info Milica Dimitrijević.

Upravo je Milica, svojim prvim volontiranjem tokom epidemije virusa korona, zaslužila da otvori mini serijal u okviru projekta portala Podunavlje.info „Da, to sam ja“ koji ćemo posvetiti ovim hrabrim devojkama i mladićima. Narednih dana objavićemo priče još troje predstavnika različitih jedinica u Crvenom krstu Smederevo, koji nesebično pomažu sugrađanima u vanrednim okolnostima, kakva je ova s korona virusom.

Projekat „Da, to sam ja – promocija uspeha dece i mladih u Smederevu“ je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!