Globalna emisija CO2 beleži najveći pad od Drugog svetskog rata

Izvor: agencije – 21. maj 2020 – Globalna emisija uglјen-dioksida bi ove godine mogla da bude značajno smanjena, u zavisnosti od tekućih ograničenja i mera socijalnog distanciranja tokom pandemije koronavirusa, pokazalo je juče objavljeno istraživanje u časopisu Nature Climate Change. U slučaju da se ovaj trend nastavi, ovo bi mogao da bude najveći pojedinačni godišnji pad apsolutnih emisija CO2 od kraja Drugog svetskog rata.

Studija, koju je uradila grupa naučnika iz institucija u Evropi, Sjedinjenim Državama i Australiji, analizirala je dnevnu emisiju CO2 u 69 zemalјa, 50 američkih država i 30 kineskih provincija, koristeći podatke dnevnog praćenja.

U 2019. godini svet je emitovano oko 100 miliona tona uglјen-dioksida dnevno sagorevanjem fosilnih goriva i proizvodnje cementa, navodi se u istraživanju. Početkom aprila 2020. godine, emisije su pale na 83 miliona tona dnevno, pad od 17%, a emisije nekih zemalјa su tokom mera ograničena kretanja prosečno pale za čak 26%.

Naime, u zemlјama sa najstrožim ograničenjima kretanja, emisije iz vazduhoplovstva su bile manje za 75% početkom aprila, dok su emisije iz kopnenog saobraćaja bile niže za 50%, a iz proizvodnje električne energije za 15%. Kina je u aprilu imala najveći pad emisije, a slede SAD, Evropa i Indija.

Emisije iz industrije smanjene su za oko 35%, ali je zato ona iz stambenih zgrada porasla za 5%, navodi se u studiji.

„Smanjenje emisija do kojeg dolazi zbog COVID-19 očigledno je bez presedana. Ono što je manje sigurno je kako će se ekonomija oporaviti krajem 2020. i u 2021. godini “, rekao je Glen Peters iz Centra za međunarodno istraživanje klime CICERO u Norveškoj, koji je učestvovao u studiji.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!