Novo upozorenje RHMZ na vremenske nepogode i moguću pojavu grada

20 maj 2020 – Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje da se danas u krajevima južno od Save i Dunava očekuju intenzivni grmlјavinski procesi sa lokalnom pojavom grada, u zoni plјuska i jakim ili olujnim vetrom, kao i količinom padavina u većini mesta od 20 do 40 milimetara za 24 časa, a lokalno i više.

Danas i sutra, navodi se u saopštenju RHMZ, očekuju se nagli porasti vodostaja na bujičnim vodotocima slivova Mlave, Peka, Belog i Crnog Timoka, Crnice, Resave, Zapadne i Južne Morave.

Inače, što se jučerašnjeg i noćašnjeg nevremena tiče, RHMZ je objavio da je „sistem odbrane od grada dejstvovao blagovremeno i uspešno, a ukupno 119 lansirnih stanica ispalјene su 744 rakete, sa 5 radarskih centara: Kruševca, Sjenice, Bešnjaje, Niša i Crnog Vrha“. Dodaje i da su „U većini mesta, koje je zahvatio jak oblačni sistem kumulonimbusnih oblaka sa potencijalnim gradom, izbegnute štete i sprečena je pojava grada, ili je bila pojava sugradice i grada bez štete, osim mestimično na relativno malim površinama u odnosu na površine zahvaćene olujno-gradonosnim oblacima“.

Sa ovim se izvesno ne bi složili poljoprivredni proizvođači iz ovih krajeva, s obzirom da su od jutros društvene mreže prepune fotografija uništenih njiva i zasada.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!