Site icon podunavlje.info

Ova godina će biti jedna od najtoplijih od kada se beleže temperature

Izvor: klima101.rs, 15. maj 2020 – Navikli smo da krajem svake godine čitamo izveštaje da je temperatura u toj godini premašila rekorde otkad se vrše merenja. Prema sadašnjim podacima, to bi se moglo dogoditi i ovog puta jer bi 2020. godina mogla biti najtoplija od 1880. godine.

Američka Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA) objavila je u svom globalnom mesečnom izveštaju da se prva četvrtina ove godine nalazi na drugom mestu po prosečnoj temperaturi otkad se vrše merenja. Jedino je toplije bilo 2016. godine, ali tome je značajno doprineo prirodni el ninjo efekat koga ove godine nema.

Prosečna globalna temperatura od januara do aprila bila je viša za oko 1,14 stepen Celizijusa u odnosu na prosek u 20. veku, a temperatura površine okeana za oko 0,83 stepeni.

April 2020. godine nalazi se na drugom mestu najtoplijih aprila u istoriji, dok temperatura okeana u ovo doba godine nikada nije bila viša. April je tako postao treći mesec za redom u 2020. godini koji se nalazi na drugom mestu po toploti, a januar 2020. je bio najtopliji januar koji smo ikada zabeležili. Osim toga, osam najtoplijih aprila zabeleženo je u prethodnih 10 godina.

Primećeno je i da je porast temperature u istočnoj Evropi i Aziji veći nego u ostalim delovima sveta, tako da je u ovim predelima zabeležena najviša prosečna temperatura ikada u prvom kvartalu godine, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama je bilo i više padavina nego što je uobičajeno za ovo doba godine.

U izveštaju se tvrdi da su za ovakve rezultate najodgovornije klimatske promene izazvane ljudskim aktivnostima, a prema svim raspoloživim podacima, ova godina će gotovo sigurno biti jedna od pet najtoplijih otkad se vrše merenja.

Ne propusti članke i zanimljivosti o klimatskim promenama koje svakodnevno objavljujemo na našim društvenim mrežama.

Autorka: Jovana Nikolić Izvor: NOAA

2020. će izvesno biti u 5 najtoplijih zabeleženih godina

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version