Apel kovinske Inspekcije za zaštitu životne sredine: Pomozite lastama

KOVIN, 15. maj 2020 – Trenutna suša, iako je bilo malo kiše, zabrinjava polјoprivrednike, ali zadaje mnogo briga i lastama. Naime, zbog manjka kiša i, posledično, barica koje nastaju pored puteva nakon padavina, laste teško mogu da sagrade svoja gnezda. A poznato je da se one u proleće vraćaju na mesto rođenja – pa tako i u ovaj kraj i nove generacije koje su se od prošle godine osamostalile, prave nova gnezda. Dodatno, stara gnezda roditelјi popravlјaju, ako je došlo do oštećenja.

Zbog  toga što nema blata, mlade laste bivaju primorane da gnezdo naprave na drugoj lokaciji.

E sad, da se ne bismo tako lako odrekli „naših lasta“, pomognimo im u pronalaženju vode i blata – neophodnog materijala za pravlјenje gnezda. Iz Inspekcije za zaštitu životne sredine u Kovinu apeluju: „Pozivamo sve lјubitelјe prirode i životinja, ako su u mogućnosti, da stave jednu posudu sa dobro nakvašenom zemlјom na mesto gde će naše laste to uočiti, a da pri tome posuda nikome ne smeta. Tako ćemo pomoći našim lastama da što brže i lakše sagrade svoja gnezda i ostanu sa nama što duže!“

Uz apel ide i poziv, objavljen juče na zvaničnoj internet stranici kovinske opštine: „Pozivamo sugrađane koji će se uklјučiti u akciju da fotografišu laste i nova gnezda i pošalјu nam na mejl uredništva sajta, nmaodus@kovin.org.rs, a mi ćemo se potruditi da ih objavimo“.

Budimo odgovorni prema  okolini i prema omilјenim pticama, poručuju iz kovinske Inspekcije za zaštitu životne sredine.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!