Site icon podunavlje.info

Posle odluke FSS, opstanak Smedereva u Prvoj ligi u domenu teorije

BEOGRAD/SMEDEREVO, 14. maj 2020 – Fudbalski savez Srbije doneo odluku o zaštiti integriteta takmičenja u Srbiji! Kraj vica.

Ljudima u FK Smederevo, o navijačima oklopnika da i ne govorimo, ovo nije ni najmanje smešno.

Danas je u Staroj Pazovi održana sednica Zajednice Super i Prve lige na kojoj je, između ostalog, doneta i odluka o proširenju; od naredne sezone Super liga će imati 20, a Prva liga 18 klubova. Prema ranijoj odluci Odbora za hitna pitanja FSS, zbog pandemije prekinuto prvenstvo biće nastavljeno 30. maja odigravanjem još četiri kola, a posle toga neće biti ispadanja. Osim…

Izuzetak su klubovi protiv kojih se tokom sezone vodio disciplinski postupak, a to su Kabel i Smederevo. Smederevci će, ako budu ispod 12. mesta na tabeli, morati da se presele u niži rang takmičenja. Novosađane pogađa druga kazna; ukoliko, recimo, budu među četiri prvoplasirane ekipe oni neće moći da pređu u Super ligu.

– Kada dobijemo odluku organa FSS, po kojoj će od 32 kluba Super i Prve lige jedino Smederevo ispasti, preduzećemo određene mere. Naš opstanak  u sadašnjem stepenu takmičenja sveo se na domen teorije. Čak i da ostvarimo maksimalan učinak pitanje je, s obzirom da nam je još ranije, uz novčanu kaznu, oduzeto i 10 bodova, da li će to biti dovoljno da se preskoči letvica, da budemo iznad 13. mesta na tabeli. Bez obzira na to, fudbaleri su pre nedelju dana počeli sa pripremama, u nameri da ostvarimo nemoguću misiju – kaže Zoran Mladenović, koordinator u FK Smederfevo

No, da se vratimo onome što je prethodilo današnjoj sednici Zajednice Super i Prve lige. U Službenom listu FSS, „Fudbal“ broj 8 od 10.5.2020 godine, objavljeno je nekoliko akata koji treba da definišu kako će se završiti koronom ometena takmičenja. Tu je i ta pomenuta, punim nazivom „Odluka o zaštiti integriteta fudbalskih i futsal takmičenja u okolnostima vanrednog načina završavanja takmičarske sezone 2019/2020“. A objavljena je i „Odluka o načinu popunjavanja slobodnih mesta u fudbalskim i futsal ligama na nivou Fudbalskog saveza Srbije“, koja bi trebalo da definiše nekoliko „spornih pitanja“.

Fudbal će, dakle, da se igra u Srbiji ovog proleća, barem još ta četiri kola u prva dva ranga takmičenja, ali to, kako ste mogli da pročitate, neće mnogo značiti za dva svojedobno već kažnjena kluba – Smederevo i Kabel. Jer, već u prvom od samo dva člana odluke „o intergitetu“ stoji doslovce ovako:

Svi fudbalski klubovi (ženski i muški) i svi futsal klubovi (ženski i muški), koji su u toku takmičarske sezone 2019/2020 kažnjeni zbog izvršenja disciplinskih prekršaja iz člana 83. Disciplinskog pravilnika FSS (Službeni list FSS „Fudbal“, vanredni br. 3/2017, 9/2018, 13/2018 i 8/2019), na osnovu rezultata utvrđenih u skladu sa pravilima propisanim Odlukom o načinu završetka takmičenja u takmičarskoj sezoni 2019/2020 za prvenstva fudbalskih i futsal liga i kup takmičenja na nivou Fudbalskog saveza Srbije (Službeni list FSS „Fudbal“, broj 8/2020):

Čitajući ovo, postavlja se otovoreno pitanje zašto Smederevo i Kabel, koji se nigde ne pominju ali je jasno da je o njima reč, posle utakmice14. kola  nisu isključeni iz takmičenja, prebačeni u rang ili dva niže, već kakva bi presuda bila, nego su ostavljeni u ligi. Kažnjeni su zbog, pravog ili navodnog – materijalnim dokazima i direktnim svedočenjem aktera nikad potvrđenog nameštanja utakmice, novčano i oduzimanjem bodova. Regularnost prvenstva, pogotovo sada kada na primer Novosađani neće imati nikakvog motiva u ta četiri kola, niti mogu u rang više niti da ispadnu, ozbiljno je dovedena u pitanje. O „integitetu takmičenja“ da i ne govorimo.

Ništa manje zanimljiva nije ni Odluka o načinu popunjavanja slobodnih mesta u fudbalskim ligama. Čak i ne mora da se naslućuje „šta je pisac hteo da kaže“ između redova, u viši rang će, po svemu sudeći,  ući oni koji budu mogli/hteli da plate. Uostalom, pročitaje kako je to objašnjeno u Odluci objavljenoj u glasilu FSS OVDE.

Inače, bez obzira u kom stepenu takmičenja će Smederevci igrati, u toku je sređivanje glavnog terena na stadionu, a pomoćni, onaj kraj Stare železare, ponovo je ustupljen od Utve na korišćenje i biće u funkciji zahvaljujući i navijačima koji ga ovih dana privode nameni.

Svi fudbaleri i članovi stručnog štaba Smedereva su proteklih dana testirani na prisustvo koronavirusa u organizmu i nema pozitivnih. Očekuju se još jedino rezultati za trojicu stranaca, Mozesa, Sadika i Andrušenka.

Exit mobile version