Online izložba fotografija „Sunčana strana ulice (neki Smederevci)”

SMEDEREVO, 14. maj 2020 – Pred vama je online izložba fotografija Vanje Panića, koja je od jutros dostupna na nekoliko desetina portala, sajtova galerija, novina, magazina…  Izložba je, putem Interneta, praktično istovremeno otvorena u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Rusiji, a s obzirom da je, kako autor kaže, osvanula i na najvećim svetskim FB grupama koje se bave fotografijom praktično je postala planetarna.

Živan Vanja Panić živi u Smederevu, umetničkom fotografijom se bavi više od 30 godina. Izlagao je na mnogo kolektivnih izložbi po celoj bivšoj Jugoslaviji. Poslednjih godina ne učestvuje na kolektivnim, radi samo samostalne izložbe, kojih je imao 17 do sada. Da nas sve nije snašla  pandemija, dve njegove izložbe fotografija trebalo je da obiđu celu Srbiju ove i sledeće godine, ali… Umesto toga, izložbu „Sunčana strana ulice (neki Smederevci)”, zbog istih tih poznatih okolnosti, prilagodio je za online.

– Izlagačka delatnost neće više biti kao nekada, moramo da smišljamo nove načine. Mislim da dobar modus može da bude online izlaganje na društvenim mrežama i na sajtovima institucija kulture. Ovo je tako reći pilot projekat, jer koliko god da se život vrati u normalu, izlagačka delatnost nikada više neće biti kao pre. A i ako bude, ovo je dodatak, izložbu će moći da vide i ljudi koji nemaju naviku da dolaze na otvaranja, idu po galerijama, pa ako im se to servira u njihovoj kući, postaće i oni konzumenti. Jednostavno, kako reče radijski voditelj Marko Janković, u ono vreme poplava, ako Beograđani neće na reku, doći će reka kod njih. Ovakav vid izlagaštva je neminovan, i za slikarstvo, vajarstvo, fotografiju i sve grane likovne umetnosti, koja je jedina ostala da čeka goste u polupraznim galerijama. Prvi prodor u kuće su napravili film, pozorište i muzika razvojem televizije, zatim novinarstvo razvojem interneta… Uz njih su prošli pisci, scenaristi, muzičari, novinari, glumci, novinski fotografi, scenografi, kostimografi … Više ne morate da idete u pozorište, bioskop, ni u trafiku da kupite novine. Jedino likovni umetnici broje posetioce isključivo u galerijama. Naravno da izložba može da se doživi na pravi način jedino u galeriji, kao što film doživiš tek kada ga vidiš na velikom platnu, ili izložbu fotografija kada ispred tebe stoji fotografija u adekvatnom formatu, osvetljena reflektorima, ali i online izložba će verovatno doneti nove zainteresovane koji će u budućnosti dolaziti u galerije – kaže Panić.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!