Festival Kostoski – prilika za upoznavanje Ohrida i Ohridskog jezera

OHRID/SMEDEREVO, 14. maj 2020 – Kostoski međunarodni festival svake godine se održava u Ohridu tokom proleća, leta i jeseni, saopštili su danas portalu Podunavlje.info organizatori festivala i pozvali potencijalne učesnike iz ovog dela Srbije.

Festival okuplja mnogobrojne učesnike iz celog sveta, a cilj ovog međunarodne smotre na kojoj nastupaju brojne folklorne grupe, horovi, orkestri i mažoretkinje je predstavljanje kulture, muzike, nošnji, pesama i kola i tradicijeu različitih država širom sveta, uz to i sticanje novih prijateljstava i upoznvanje učesnika  sa lepotama Ohrida i Ohridskog jezera.

Kako su istakli organizatori, ne postoji ograničenje nastupa zbog godina, a nije ograničen ni broj učesnika u grupi – svako može da nastupi.

Pre zatvaranja festival, svaka grupa dobija poklon i diplomu. Uz nastupe, učesnici festivala tokom svog slobodnog vremena imaju osiguran obilazak grada Ohrida i manastir Sveti Naum sa turističkim vodičem.

Drevni grad Ohrid, smešten na obali istoimenog jezera, već dugi niz godina je s punim pravom centar i pravi biser turizma Makedonije. Zbog velikog broja crkava zovu ga i balkanskim ili evropskim Jerusalimom.

Ohridsko jezero jedno je od najlepših jezera na Balkanu i jedno je od najdubljih i najstarijih stajaćih voda u ovom delu Evrope. Jezero se nalazi na 695 metara nadmorske visine, maksimalna prozirnost vode je oko 22 metra, a najdublja tačka iznosi 286 metara i izmerena je između sela Peštani i Trpejca, otprilike 5 km od obale jezera.

Ohrid i Ohridsko jezero nalaze se na popisu UNESCO-ve svetske baštine kao spomenik kulture i prirode.

Više informacija o festivalu i gradu Ohridu možete pronaći na web stranici www.kostoski.mk

Skorašnji članci

error: Content is protected !!