Site icon podunavlje.info

Svetski dan sestrinstva i literarni konkurs ,,Heroji našeg doba“

SMEDEREVO, 12. maj 2020 – Danas se obeležava Svetski dan sestrinstva i odaje se pošta tvorcu modernog sestrinstva Florens Najtingejl, koja je otvorila prvu školu za medicinske sestre 1860. godine.

Ove godine, 12. maj se obeležava u znaku teške borbe protiv suzbijanja širenja pandemije korona virusa, kada su naše medicinske sestre iskazale ogromnu hrabrost i nesebično požrtvovanje i još jednom pokazale koliko su važna i nezamenljiva karika u zdravstvu.

Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i sa željom da se oda poštovanje zdravstvenim radnicima, ali i podstakne literarno stvaralaštvo učenika osnovnih i srednjih škola Podunavskog okruga, raspisan je literarni konkurs ,,Heroji našeg doba“, o čemu smo već izvestili. Na konkursu je učestvovalo 149 radova, čime je cilj u potpunosti ostvaren, ocenjuju organizatori – Narodna biblioteka Smederevo, Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug i Medicinsko-farmaceutska škola „Sveta Petka“.

U nastavku objavljujemo kompletnu informaciju – rezultate konkursa i utiske komisije.

“Aktuelnost teme značajno je motivisala učenike osnovnih i srednjih škola Podunavskog okruga, te je na konkurs pristiglo čak 140 pesama i kratkih priča kroz koje je, iskreno i toplo, iskazano poštovanje prema zdravstvenim radnicima, herojima ovog teškog vremena pandemije.

Dečji doživljaj medicinskih sestara i lekara, nemiri i strepnje za njihove živote i oduševljenje njihovom požrtvovanošću, izdržljivošću i hrabrošću obojili su najlepšim bojama stihove i napisane redove i pokazali da zdravstveni radnici, plemenitošću i saosećanjem koje pokazuju u svojoj profesiji, treba u svakom vremenu da generacijama budu uzor i primer pravih vrednosti.

Organizatori konkursa javno pohvaljuju sve učesnike i zahvaljuju im se što su doprineli negovanju lepe reči i odavanju počasti prema zdravstvenim radnicima.

Nijanse su možda odlučile o pobednicima konkursa, ali važnije od nagrada je želja da se uputi zahvalnost herojima našeg doba – to je ponos, radost i lepota koji su nemerljivi u svojoj dragocenosti.”

Stručna komisija, u sastavu Adrijana Krajnović Cvetanović, Ana Hranisavljević i Milica Marković, vrednovala je učenička literarna ostvarenja i odlučila da u kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda, prvu nagradu osvoji rad Nađe Filipović, učenice drugog razreda OŠ „Branko Radičević“ (Smederevo). Drugom nagradom nagrađen je rad Mine Graonić, učenice drugog razreda OŠ „Dositej Obradović“ (Smederevo), a treću nagradu u najmlađem uzrastu ravnopravno dele Ognjen Stefanović, učenik četvrtog razreda OŠ „Ivo Andrić“ (Radinac), Stefan Šepecanović i Dimitrije Stanišić, učenici trećeg razreda OŠ „Vuk Karadžić“ (Smederevska Palanka), Ivona Jović, učenica drugog razreda OŠ „Dositej Obradović“ (Smederevo) i Mia Jovanović, učenica četvrtog razreda OŠ „Heroj Ivan Muker“ (Smederevska Palanka).

U kategoriji učenika od petog do osmog razreda najbolji literarac je Milena Menčanin, učenica petog razreda OŠ „Dositej Obradović“, drugu nagradu osvojila je Iskra Đurišić, učenica petog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ dok treće mesto dele Kalina Stanković, učenica šestog razreda i Aleksa Spasić, učenik osmog razreda, oboje iz OŠ „Branislav Nušić“, sa Tamarom Đuričić, učenicom šestog razreda OŠ „Svetitelj Sava“ (Drugovac) i Danijelom Markovićem, učenikom petog razreda OŠ „Heroj Ivan Muker“ u Smederevskoj Palanci.

Najbolji literarni rad u kategoriji srednjoškolaca napisala je Anđela Popović, učenica prvog razreda Srednje škole „Žikica Damnjanović“ (Smederevska Palanka), trećak Lazar Beljić iz Tehničke škole u Smederevu ovenčan je drugom nagradom, dok su treću nagradu osvojili Anđela Radojičić, učenica prvog razreda MFŠ „Sveta Petka“ u Smederevu, Ana Mirkailo, učenica prvog razreda smederevske Gimnazije i Sofija Stošić, učenica drugog razreda palanačke škole ,,Žikica Damnjanović“.

Zbog mera distance i zabrane grupnih okupljanja koja još uvek traje neće biti svečane dodele nagrada, nego će nagrade najuspešnijima biti prosleđene poštom u narednom periodu. Kada opasnost prođe, organizatori konkursa ugostiće u Smederevu na prigodan način nagrađene literarce Podunavskogokruga. Svi nagrađeni učenici dobiće vredne nagrade, male tehničke proizvode, čiji je donator MFŠ „Sveta Petka“, kao i knjige i diplome.

U ime organizatora konkursa,

Narodne biblioteke Smederevo, MFŠ ,,Sveta Petka“ i Društva za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug

Exit mobile version