Site icon podunavlje.info

Kovin: Nastavljena predizborna trka – Imena kandidata i dalje tajna

Izvor: kovinac.rs, 12. maj 2020 – Jučerašnjom sednicom Izborne komisije (IK) opštine Kovin nastavljene su (pred)izborne radnje za republičke, pokrajinske i lokalne izbore koji su pomereni za 21. jun, a kako stvari stoje građani opštine do finiša predizborne trke neće znati imena kandidata za odbornike u Skupštini opštine (samim tim i za predsednika opštine).
Bar ne sa sajta opštine.
Naime, u materijalu s današnje pažnju nam je privukao detalj zapisnika s prethodne sednice, 17. marta, kad je zbog vanrednog stanja trka stopirana.
U njemu je sekretar IK Radmila Sikimić iznela pitanje koje smo postavili početkom marta – zašto na sajtu opštine nema imena kandidata s predatih listi.
Predsednica Izborne komisije Tatjana Radenković Jakšić rekla je da ne postoji zakonska obaveza za tim, a član IK Ljubomir Đorđević je ocenio (tada) da nema potrebe za objavljivanjem imena kandidata s obzirom da se (tog dana) prekidaju izborne radnje.

Ovo pitanje je stavljeno na glasanje i pred članove Izborne komisije (koji za to dobijaju oko 7.000 dinara po sednici!!!), ali ni oni nisu smatrali za shodno da birači znaju kome poimence poklanjaju poverenje.
Jednoglasno su izglasali odluku da za objavljivanjem imena nema potrebe.
Istina je da Zakon o lokalnim izborima ne obavezuje komisiju da objavljuje imena kandidata, ali u svom članu 4. kaže, otprilike, da građani imaju pravo da preko sredstava javnog informisanja budu informisani o svim predizbornim radnjama pa i o „kandidatima s izbornih listi.“
Pozitivna praksa nekih susednih opština i gradova, o čemu smo pisali, kaže drugačije.
Opštinski sajt uredno je objavljivao predate liste na prethodnim izborima.
Zašto je sada „stavljen veto“, ostaje nam da nagađamo.
Uostalom, na sajtovima republičke i pokrajinske izborne komisije odavno stoje liste s imenima kandidata za republičku i pokrajinsku skupštinu (o tome ko predstavlja Kovince, u nekom drugom tekstu).
Današnjoj sednici prisustvovao je i predstavnik DS-a Boris Đondović koji je, kaže, došao isključivo zbog ovog „problema“ (podsetimo, demokrate bojkotuju rad svih organa vlasti od februara 2019.).
Diskutovalo se pod tačkom razno, a pitanje objavljivanja lista ostavljeno je za narednu sednicu jer je danas bio prenatrpan dnevni red, rekao je za naš sajt.
Sudeći prema jednoglasnom „skoru“ članova IK s prethodne sednice, ne verujemo da ćemo do objavljivanja zbirne liste (svih kandidata, svih stranaka, što je zakonska obaveza) biti u prilici da malo više saznamo.
Osim ako nas učesnici lokalne izborne trke ne iznenade flajerima.
Podsećamo, za sad su liste predali naprednjaci i Savez vojvođanskih Mađara, a startno mesto broj tri bi trebalo da zauzme koalicija SPS-JS.
DS i dalje ostaje pri bojkotu, a što se tiče ostalih stranaka i potencijalnih grupa građana, zasad, koliko znamo, nema (previše) „zainteresovanih“.

http://kovinac.rs/nastavljena-predizborna-trka-imena-kandidata-i-dalje-tajna/?fbclid=IwAR1UT2Q-A6fu_MWLHWw68T4u7gkMCWVp9BHYIdNxUDOcfruEzApi8nQQerI

Exit mobile version