Site icon podunavlje.info

Novi pravilnik o vakcinaciji: Za koga su, i koje, vakcine obavezne

10. maj 2020 – Skoro jedan akt nije izazvao toliko reakcija, nedoumica pa i kontroverzi, kao Pravilnik o obaveznoj vakcinaciji koji je usvojilo Ministarstvo zdravlja, a objavljen je u Službenom glasniku krajem prošle nedelje. Osim obavezne vakcinacije dece i zdravstvenih radnika, Pravilnikom se uvodi i obavezna imunizacija svih osoba koje su u posebnom riziku za niz različitih bolesti, a minimalna kazna biće povećana na 50.000 ukoliko bude usvojen Predlog Zakona.

Obavezna imunizacija za određene uzraste sprovodiće se protiv: tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, zauški, hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije, predviđeno je novim Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti.

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna i pasivna imunizacija onih koji su izloženi određenim zaraznim bolestima su: besnilo, tetanus, hepatitis B, hepatitis A i trbušni tifus.

Kako je, punim imenom, Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti prilično obiman dokument, a da ne bi bilo zabuna i slobodnih interpretacija, kompletan tekst ovog dokumenta možete da pogledate OVDE:

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version