U Smederevu obeležen Dan pobede

SMEDEREVO, 9. maj 2020 – Minutom ćutanja, polaganjem venaca i obraćanjem Brančeta Stojanovića, zamenika predsednika Skupštine grada, u parku Tri heroja danas je obeležen 9. maj, Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

Vence su položile delegacije Grada Smedereva, Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije, smederevske organizacije SUBNOR-a i Udruženja potomaka ratnika 1912-1918.

Na komemorativnom skupu je potom Branče Stojanović, zamenik predsednika Skupštine grada, podsetio na sedamdesetpetogodišnjicu od sloma fašizma i stradanje jugoslovenskog i posebno srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, ali i u bombardovanju SRJ 1999. godine.

„O nepostojanju takozvanih razlika među ljudima, koje su bile ideal fašističke ideologije, možda najbolje govori i ovaj poslednji rat koji  čitav svet vodi protiv nevidljivog neprijatelja koji ne birajući uzima živote širom sveta. Virus korona ne bira ni boju kože, ni nacionalnu pripadnost, pol, starost. Ovaj virus nam je možda i opomena da se okrenemo istinskim moralnim vrednostima na kojima je čovečanstvo postojalo, postoji i jedino sa njim može i da opstane“, rekao pored ostalog Stojanović.

On je zaključio da “zbog desetina miliona stradalih širom sveta i ostatka fašizma  koji se i danas javlja sve glasnije ne birajući vreme niti mesto, mi smo dužni da obeležavamo ovaj dan i prkosno se odupremo njegovim pokušajima uskrsnuća. Sećanjem na navedeno i obeležavanjem ovog dana mi ćemo stvarati jedno pravednije društvo za naraštaje koji dolaze”.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!