Site icon podunavlje.info

Dan pobede – 75 godina, Dan Evrope – 70 godina

9. maj 2020 – Ove godine na današnji dan se obeležava 75. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 70 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije, ali zbog poznatih okolnosti, zbog pandemije, oba ova jubileja proći će bez velikih manifestacija i svečanosti.

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

U Rusiji se 9. maj obeležava tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu, ali je ovogodišnja parada zbog pandemije odložena, umesto toga će eskadrila vojnih aviona nadletati Moskvu.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU. Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Exit mobile version